BankNews.ro - The Business Republic

Cum ne afecteaza sanatatea electronicele din jurul nostru
Lifestyle | Data Publicarii: 14-12-2007

Peste tot in jurul nostru suntem inconjurati de aparate electronice fara de care nu mai putem trai. Fie ca este vorba despre aparatura de la birou, de i-pod-ul la care ascultam muzica sau de telefonul mobil, fiecare dintre acestea se pare ca aduc un dezavantaj corpului uman, noteaza Gandul. Deocamdata, in cazul multor aparate, indispensabile din via­ta cotidiana, efectele negative nu sunt foarte cunoscute. De exemplu, dispozitivele la care se asculta muzica in casti (mp3 playere, mp4 playere, i-pod-uri) sunt foarte nocive pentru organism. In primul rand, ascultatul excesiv duce la pierderea auzului. Cercetatorii de la Universitatea din Northwesterna au lansat un avertisment referitor la aceasta problema.

Ei au spus ca aceste dipozitive au capacitatea de a reda sunetul la 105-120 de decibeli (cat un concert rock sau decolarea unui avion). Daca cineva asculta muzica la aceasta intensitatea, timp de o ora, atunci cu siguranta va surzi. Avand in vedere ca numai celebrele i-pod-uri s-au vandut in peste 20 de milioane de exemplare, chestiunea pierderii auzului a devenit foarte importanta. Specialistii recomanda sa se respecte anumite reguli pentru a nu aparea probleme. Principala regula este aceea de a folosi dispozitivele de redare de muzica prin casti maximum 60 de minute pe zi. O alta regula este aceea de a asculta la un volum cu 60% mai mic decat capacitatea maxima a aparatului.

Numarul mare de aparate electrice din jur duce la poluare electrica

Studii recente au scos la suprafata si un alt aspect negativ al folosirii i-pod-ului. Un studiu american, efectuat pe 100 de oameni cu pacemakere, a aratat ca i-pod-ul interfereaza cu aceste dispozitive. Daca un i-pod este tinut la cativa centimetri de piept, mai mult de 5 secunde, in 50% dintre cazuri vor aparea interferente. La fel de nocive sunt si aparatele de la birou. Daca cineva are ghinionul ca la locul de munca, sa aiba biroul langa imprimanta, trebuie sa stie ca e ca si cum ar sta langa un fumator. Studiile au demonstrat ca, in aerul din jurul imprimantei, nivelul particulelor toxice este de 5 ori mai mare decat langa o autostrada. Cele mai nocive sunt imprimantele de la birou care functioneaza cu ajutorul laserului, sustin unii cercetatori.

Aceste imprimante elibereaza in aer particule mici din tusul cu care imprima. Cei care inspira aceste particule mici de tus, timp indelungat, risca sa sufere de boli de inima, boli respiratorii sau cancer. Numarul mare de aparate electronice din jurul nostru a dus la aparitia unui tip de poluare si anume, poluarea electrica. Cantitatea mare de electricitatea care ne inconjoara face ca in aer sa isi faca aparitia undele electromagnetice. Aceste unde ajuta microbii si bacteriile din aer sa se fixeze mult mai bine in tesutul pulmonar, arata alte studii.

Astfel, suntem mult mai predispusi la infectii. S-a dovedit ca poluarea electrica este responsabila pentru faptul ca femeile se simt obosite si pentru cresterea in greutate. Undele electromagnetice prin care se manifesta poluarea electrica, provoaca retentia grasimii in organism, oboseala cronica, insomnii si depresie. Pentru a evita aceasta poluare electrica, atunci cand un aparat nu este folosit, este bine sa se scoata din priza.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/14411_cum_ne_afecteaza_sanatatea_electronicele_din_jurul_nostru.html