Electronicele, mancarea la conserva sau jucariile pot creste nivelul de toxicitate din organism, se arata intr-un studiu. Cele mai periculoase sunt obiectele din plastic rezistente la cuptorul cu microunde. Desi utile pentru consumatori, acestea cresc nivelul de toxine din organism, tocmai dupa expunerea la microunde, noteaza Gandul.
Multe dintre produsele periculoase nu pot fi evitate, deoarece ele fac parte din traiul zilnic, obisnuit. In fiecare zi intram in contact, fara sa stim, cu substante chimice din mancare, haine, cosmetice, masini si aer. Specialistii spun ca ar exista 100.000 de chimicale despre care nu stim si care ne pot afecta sanatatea. Studiul citat spune ca nici unul dintre produsele testate nu a fost gasit fara toxine.
Hainele, electronicele si incaltamintea
Comisia Europeana a inceput de cateva luni o campanie REACH- pentru inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea chimicalelor. Pana la identificarea lor, specialistii au elaborat o lista cu posibele surse de toxine de care ne lovim zilnic. Ceaiul din bucatarie poate contine plumb si un pesticid toxic, detergentii pot avea in compozitie substante sensibilizatoare, iritante pentru piele, biocide, care ucid bacteriile si compusi organici volatili (VOC-uri), care pot irita ochii, gatul si plamanii.
VOC-uri se gasesc si deodorantele de casa, pana acum existand reglementari doar pentru folosirea lor in cosmetice. Banalul prosop, pe care il folosim zilnic contine formaldehida- un agent anti-sifonare folosit pentru textile, desemnat cancerigen, otravitor, coroziv si alergenic, care nu este reglementat pentru utilizare in textile.
Aceasta substanta se poate gasi si in mobila laminata, avand aceleasi efecte nocive pentru organismul uman. Difuzoarele de insecticide sunt toxice nu doar pentru gandaci, ci si pentru om deoarece pot contine 20 la suta lindan, o substanta care ataca ficatul, sangele si sistemul nervos.Alte pericol il reprezinta anti-inflamabilele brominate, niste chimicale persistente, toxice si biacumulatoare care se gasesc in canapele si aparatura electrica mai veche de doi ani.
Textilele pot avea in compozitie cadmiu si crom, metale grele folosite pentru a le vopsi. Legislatia UE interzice folosirea cadmiului in fabricarea anumitor produse, dar nu si utilizarea in vopsirea textilelor. Cearceafurile de pat pot reprezenta un cumul de toxine: formaldehida, DDT si parathion metil, doua tipuri de pesticide care inca mai sunt folosite in industria bumbacului din lumea a treia, desi se afla pe lista celor mai periculoase chimicale din lume.
Spuma latex din saltelele de pat ar putea avea printre ingrediente butadina si nitrosamine, doua substante cancerigenecare au fost reglementate pentru folosirea la alte produse. Amandoua au fost reglementate, dar nu si pentru folosirea in saltele. Incaltamintea poate fi periculoasa pentru sanatate deoarece pentru producerea ei se folosesc metale grele cum ar fi arsenicul, cadmiul si plumbul, dar si formaldehida, azodiu, nitrosamine si VOC-uri.
Iubitorii tricourilor imprimate se expun riscului, deoarece desenele pot contine PVC pe baza de ftalati, suspectati a fi cancerigeni.
Integral in Gandul
http://www.banknews.ro/stire/14109_aproape_toate_produsele_din_jurul_nostru_sunt_toxice.html