BankNews.ro - The Business Republic

Care sunt pasii care trebuie parcursi pentru a va inregistra ca PFA
Afaceri | Data Publicarii: 17-11-2007

Daca vrei sa-ti deschizi propria afacere si vrei sa fii propriul angajat poti opta pentru a deveni persoana fizica autorizata (PFA), noteaza Gandul. Dupa ce ai obtinut acest statut poti plati contributiile la asigurarile de sanatate, la somaj precum si la sistemul de pensii de stat. Pentru a va inregistra ca persoana fizica autorizata trebuie sa aveti minim 18 ani, sa nu fi fost condamnat penal pentru fapte sanctionate de legile financiare, vamele sau financiar-fiscale, iar starea sanatatii sa va permita desfasurarea activitatii pe care solicitati acreditarea.

Totodata, trebuie sa aveti calificare profesionala sau experienta in domeniul in care va veti desfasura activitatea. Calificarea poate fi dovedita prin diploma, certificatul de absolvire a unei forme de pregatire profesionale, carnetul de munca sau alte dovezi care sa ateste experienta profesionala.

Autorizatia de PFA se poate obtine fie de la primaria din localitatea de domiciliu, fie de la primaria din localitatea unde vei avea activitatea. La primarie trebuie sa depuneti un dosar care va trebui sa contina urmatoarele documente: cerere tip, rezervarea denumirii la oficiul registrului comertului, certificatul de cazier fiscal.

La acestea se adauga copia actului de identitate, certificat medical, copia diplomei de studii. De asemenea trebuie sa dati o declaratie pe propria raspundere ca indepliniti conditiile de functionare din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii. Autorizatia va fi eliberata in 10 zile lucratoare de la data la care ati depus cererea de eliberare a autorizatiei.

Persoanele fizice autorizate pot desfasura activitati economice in toate domeniile, cu exceptia celor care sunt reglementate prin legi speciale ca cea de medic, notar, auditor financiar, avocat, arhitect sau expert contabil .

Unul dintre dezavantajele organizarii ca persoana fizica autorizata este imposibilitatea extinderii. Astfel, PFA nu pot angaja alte persoane cu contract individual de munca. Cu toate acestea, prin incheierea unei conventii civile, PFA se pot angaja in cadrul unei societati comerciale, societatea urmand sa plateasca taxe mai mici la stat. In schimb, in calitate de persoana fizica autorizata puteti inregistra o serie de cheltuieli personale (de ex.: imbracaminte, medicamente, mancare), acestea diminuand impozitele platite la stat.

Gandul

http://www.banknews.ro/stire/13835_care_sunt_pasii_care_trebuie_parcursi_pentru_a_va_inregistra_ca_pfa.html