Pe piata de joburi din ultimul an s-au inregistrat cresteri pe anumite domenii situate anterior la coada clasamentelor, cum ar fi stiintele juridice ori pozitiile operationale, noteaza Evenimentul Zilei. Acestea din urma sunt cele care formeaza coloana vertebrala a companiilor de productie, de transport, de distributie, si in cadrul lor intra: logistica, fluxul materialelor, asigurarea calitatii, achizitiile, managementul transporturilor, al parcului auto, al distributiei sau al depozitelor.
Pana acum, cand erau intrebati "ce vrei sa te faci cand vei fi mare?", prea putini tineri spuneau "director de logistica" sau "director de achizitii".
Domeniul apartine persoanelor foarte organizate, cu o imagine globala asupra intregii afaceri si care au relatii atat cu furnizorii externi, participand la licitatii, negocieri cu parteneri interni si internationali, cat si cu toate departamentele interne. De activitatea lor depinde eficienta productiei, a distributiei si, mai ales, imaginea firmei pe piata. Multi manageri situati in pozitii-cheie, pe vanzari, de exemplu, au decis sa se alature sau sa paraseasca firme mari aflate intr-o relatie directa cu departamentul de logistica (sau de distributie) pentru ca activitatea lor era influentata de eficienta specialistilor din aceste sectoare.
In "logistica" si "achizitii" deciziile trebuie luate in acelasi timp rapid si tinand cont de fluctuatiile pietei, de tendintele economiei.
Salariile intr-un asemenea domeniu oscileaza. Un incepator poate porni de la 400-500 euro/luna, iar dupa doi-trei ani experienta ajunge la 600-800 euro pe luna. La nivel de management mediu, se discuta de lefuri intre 1.000 si 1.500 de euro, lunar.
Nivelul cel mai de sus al acestor pozitii il poate constitui directorul de operatiuni, care face parte din board si raspunde actionarilor. El administreaza toate operatiunile din interiorul companiei, si cele de logistica, si cele de achizitii, si cele de productie (daca este cazul). Este o pozitie la acelasi nivel cu un director financiar sau director executiv si, in cazul anumitor companii, cum sunt cele de productie, aceasta poate fi prima pozitie din ierarhie. In acest caz, salariile sunt intre 3.000 si 4.000 de euro pe luna.
Pe piata firmelor de recrutare din Romania nu s-a pus pana acum accentul pe identificarea si atragerea acestor specialisti, pe crearea unor comunitati ale oamenilor valorosi, din domeniul operational. Inca nu au fost promovati in fata unor companii valoroase si importante pe piata romaneasca, asa cum ar trebui.
Integral in Evenimentul Zilei