Institutiile bancare ne ofera asigurari pentru situatii in care chiar ele ar trebui sa ne despagubeasca. Legea spune insa altceva. Cateva dintre bancile din Romania ofera, fara temei, clientilor asigurari pentru riscul de frauda pe card, noteaza Cotidianul. Trecind peste faptul ca evolutia ascendenta a furturilor de pe card nu mai este un secret, trebuie spus ca aceste polite nu sint necesare. Mai precis, legea obliga bancile sa ne acopere pierderile fara a mai fi nevoie de o asigurare.
Despre furtul de identitate
BRD este una dintre bancile care a venit cu o solutie inedita pentru a acoperi riscurile, oferind prin intermediul AIG Romania o asigurare pentru operatiunile frauduloase ce se pot produce pe card. Conform conditiilor politei de asigurare, clientul e despagubit pentru pierderile pecuniare suferite in cazul operatiunilor frauduloase de plata sau de retragere de numerar de catre un utilizator neautorizat in cazul pierderii sau furtului cardului. Despagubirea maxima pe eveniment asigurat este de 500 de dolari, aceasta fiind si despagubirea totala ce poate fi platita de asigurator intr-un interval de un an.
Inainte de a cumpara o astfel de polita, clientii bancilor trebuie insa sa stie ca reglementarile existente protejeaza interesele consumatorilor in situatii de acest gen si in realitate banca este obligata prin lege sa acopere pierderile rezultate din fraudele pe card. Aceste prevederi exista din 2002, cind BNR a emis primul regulament privind activitatea cu cardurile, ce a fost inlocuit anul trecut prin Regulamentul nr. 6, care transpune in legislatia nationala directiva europeana in materie. Potrivit art. 25, detinatorul este responsabil pentru toate tranzactiile executate pina la momentul comunicarii catre banca a pierderii sau a furtului cardului in limita echivalentului a 150 de euro, iar banca este obligata sa preia toate pierderile care depasesc acest prag.