Pretul petrolului a depasit vineri, pentru prima data in istorie, nivelul de 92 de dolari pe baril, la bursele electronice din Asia ridicandu-se la 92,22 dolari pe baril, piata fiind ingrijorata de escaladarea tensiunilor in Orientul Mijlociu, relateaza AFP.
Acest nivel este in continuare sub valoarea record de 101,70 dolari pe baril, ajustata la inflatie, atinsa in aprilie 1980, la un an dupa revolutia iraniana.
Momentan, pretul petrolului este cu aproximativ 50% mai mare fata de valoarea inregistrata la inceputul anului.
Reducerea drastica a rezervelor de petrol, combinata cu semnalele emise recent de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care au respins apelurile marilor consumatori privind majorarea productiei, au exacerbat temerile legate de o posibila subalimentare a pietei in iarna ce va veni.
Secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a declarat ca pietele sunt bine alimentare insa slabiciunea dolarilui si investitiile speculative au dus la majorarea pretului pana la nivelul record.
Al-Badri a adaugat ca un pret de 90 de dolari pe baril nu aduce castiguri supliementare in buzunarele membrilor OPEC, care investeste sume mari in majorarea productiei, veniturile organizatiei fiind afectate de deprecierea dolarului.
OPEC a acceptat deja o majorare a productiei cu 500.000 de barili pe zi incepand cu data de 1 noeimbrie, insa Statele Unite ale Americii au facut apel la acest grup sa suplimenteze si mai mult productia, in timp ce al doilea consumator din lume, China, a precizat ca este de parere ca preturile sunt mult prea mari.
Sporirea presiunii SUA asupra Iranului a majorat temerile invetitorilor privind posibilitatea ca republica islamica ar putea retalia prin sistarea livrarilor catre statele occidentale.
Statele Unite ale Americii au impus noi sanctiuni asupra Iranului si a acuzat joi Garda Revolutionara de raspandirea de arme de distrugere in masa, insa presedintele rus Vladimir Putin a precizat ca aceasta decizie nu face nimic altceva decat sa puna Iranul la zid privind programul sau nuclear.
Tensiunile dintre Turcia si rebelii kurzi din nordul Irakului au contribuit de asemenea la sporirea tensiunii, alimentand tensiunile conform carora livrarile prin Turcia ar putea fi afectate in cazul in care armata turca ar lansa un atac.
Presedintele Abdullah Gul a averizat joi rebelii kurzi ca rabdarea Turciei se apropie de sfarsit, dupa ce fortele armate turce au respins un atac al kurzilor in apropiere de frontiera irakiana.
Ankara a comasat aproximativ 100.000 de soldati de-a lungul frontierei, semnaland o posibila operatiune transfrontaliera menita a zdrobi cei 3.000 de rebeli ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ce lanseaza atacuri din nordul Irakului.
NewsIn