BankNews.ro - The Business Republic

Cat de departe e criza ipotecara de Romania?
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-10-2007

Desi bancherii stau linistiti si ne dau asigurari ca nu vom avea probleme legate de criza creditelor din SUA, prea putini sunt cei care baga de seama ca devine mai mult decat realizabil un scenariu identic pe plaiurile mioritice.

Desi se dadeau asigurari cum ca preturile caselor, cel putin in cazul celor vechi, vor scadea semnificativ postaderare, realitatea a devenit contrariul. Dezechilibrul cerere-oferta ramane adanc asa ca preturile imobilelor continua sa salte, luna de luna. Veniturile in crestere dar mai ales extinderea perioadelor de acordare a creditelor si imblanzirea normelor impuse de BNR pun si ele presiune pe preturi, potentand cererea.

Astfel se explica faptul ca 70% din locuinte sunt achizitionate prin credit. La fel se explica si faptul ca niciun dezvoltator imobiliar nu concepe sa nu castige macar o treime din cat a investitit iar idea de faliment de proiect e total scoasa din calcule.
Si uite asa ne-am trezit cu preturi la imobiliare rivalizand cu Nisa sau mai stiu eu ce mare metropola iar la targurile imobiliare gasim casa in Germania (15500 euro) sub pretul unei garsoniere confort trei la periferia orasului Ploiesti (16900 euro).

Unde-i pericolul? Foarte aproape: casele facute pe credit, sunt evaluate la preturile din piata, la momentul acordarii imprumutului. Acestea fiind insa mult prea umflate speculativ, la un moment dat, cand cererea si oferta vor deveni sensibil egale, putem constata ca ele se desumfla ca un balon cu heliu, in timp. Iar bancherii se pot trezi cu garantii cu mult sub valoarea la care au dat creditele. Iar daca cineva nu-si plateste creditele, institutia financiara va executa un gaj inferior valoric imprumutului. Rezulta pierderi, criza de lichiditati, scumpirea creditului, din nou risc de neplata marit, si o luam de la capat.

Se prefigureaza astfel o adevarata spirala cu efecte devastatoare: pentru economie, pentru banci, pentru consumator. Ramane de vazut daca efectul de turma care conduce cumpararile pe aceasta piata in Romania va fi oprit inainte de impactul letal.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/13378