BankNews.ro - The Business Republic

Fercala: demisia lui Danila ar ascunde divergente de opinii in restructurare
Finante-Banci | Data Publicarii: 24-10-2007

Demisia lui Nicoale Danila din functia de director executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR) poate fi atribuita unei diferente de opinii intre acesta si Erste Bank cu privire la restrucurarea bancii, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Directorul executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, a demisionat  marti din functie si va fi inlocuit de vicepresedintele executiv al bancii Manfred Wimmer, care va ocupa aceasta pozitie, incepand cu 1 decembrie 2007.

Demisia lui Nicoale Danila este o surpriza pentru actionarii romani ai bancii, dar "Manfred Wimmer este austriacul care cunoaste cel mai bine banca", a  mai spus Fercala. "Ma surprinde, desi era normal ca, la un moment dat, Erste sa-si puna omul cheie la conducerea BCR", a spus Fercala, care conduce compania de investitii financiare SIF 3 Transilvania, actionar semnificativ al BCR.

Surpriza, spune presedintele SIF Transilvania, se datoreaza faptului ca fostul director executiv al BCR avea o intelegere initiala cu actionarul majoritar, Erste Bank, pentru un mandat mai lung, insa Fecala presupune ca au aparut disensiuni intre acesta si austrieci din cauza procesului de restructurare.

""Eu stiu ca Nicolae Danila a avut o conventie cu Erste Bank pentru un mandat pe o perioada mai lunga, iar faptul ca si-a dat demisia poate arata ca ceva n-a mai functionat. Probabil nu au mai functionat pe aceeasi frecventa. Erste a inceput un proces de restructurare foarte amplu, ceea ce a facut ca, in primul semestru Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) sa aiba rezultate mai bune. Eu ma bucur ca BRD a afisat performante financiare bune, ca suntem si acolo actionari, insa ma ingrijoreaza ce se petrece in BCR", a explicar Fercala.

Seful SIF Transilvania considera ca restructurarea nu si-a atins, deocamdata obiectivele.

Fercala considera ca numirea lui Wimmer la sefia BCR era oarecum previzibila, deoarece acesta fusese transferat la Bucuresti dintr-o pozitie extrem de puternica, de membru in boardul grupului financiar austriac.

Wimmer este arhitectul preluarii BCR de catre Erste si a ocupat initial postul de vicepresedinte eliberat prin demisia lui Danut Bunea.

"Din moment ce Wimmer a fost luat din consiliul de administratie al Erste Bank, eu atunci m-am gandit ca, teoretic, el este austriacul care cunoaste cel mai bine banca. El e specializat in achizitii si in transpunerea in practica a programelor bancii", a mai spus Fercala.

Presedintele SIF transilvania spune ca Danila va fi un bancher vanat de toate bancile din Romania, deoarece este profesionist si a demonstrat ca are performante.

"Manfred Wimmer este solutia ideala pentru aceasta pozitie. Dumnealui cunoaste foarte bine atat Grupul Erste cat si operatiunile noastre din Romania si este perfect pregatit pentru a genera efecte maxime din sinergiile de grup si avantajele competitive ale BCR pentru a duce banca la nivelul urmator", a declarat Andreas Treichl asupra alegerii lui Manfred Wimmer ca director executiv.

Comunicatul Erste Bank in care este anuntata miscarea lasa se inteleaga ca Wimmer va ocupa temporar pozitia de director executiv. Prioritatile sale sunt: finalizarea Programului de Integrare si Dezvoltare, imbunatatirea sistemului de management si a modelelor de performanta in BCR precum si intarirea pozitiei de lider de piata a BCR. Dupa finalizarea procesului de integrare, va fi numit un nou director executiv al BCR.

Manfred Wimmer (51 de ani), negociatorul austriecilor, a condus Divizia de Dezvoltare Strategica a Erste.

Wimmer lucreaza pentru banca austriaca din 1998, cand a gestionat un proces de achizitie. Intre 1999 - 2000, Manfred Wimmer a condus negocierile pentru cumpararea bancii cehe Ceska Sporitelna. Intre 2000 si 2002 a fost seful Diviziei de Integrare a Operatiunilor in Cehia.

Wimmer este doctor in drept si inainte de a se angaja la Erste a lucrat timp de 16 ani la Creditanstalt, unde a asistat restructurarea creantelor Clubului de la Londra fata de tari ca Polonia, Iugoslavia sau Federatia Rusa.

Imediat dupa anuntarea castigatorului in batalia pentru BCR, Wimmer a declarat ca procesul de licitatie derulat de autoritatile romane a fost "corect, impecabil si transparent". El a facut si o promisiune interesanta in contextul in care Austria prelua presedintia Uniunii Europene: "Nu numai ca vom aduce BCR in universul Erste Bank, dar vom face totul pentru a aduce Romania in Uniunea Europeana", a spus Wimmer.

Wimmer a fost si artizanul achizitiei de catre Erste a BCR, acesta ocupand la momentul respectiv pozitia de director al Directiei Initiative de Dezvoltare la nivelul Grupului Erste.

Nicolae Danila a fost numit director executiv al BCR in 2000 si a pastrat aceasta pozitie dupa privatizarea bancii din 2005.

Referitor la decizia de a demisioana Danila a spus intr-un comunicat: "Consider ca, impreuna cu intreaga echipa BCR am obtinut pana acum un succes deosebit. Astazi doresc sa-i informez pe clientii si pe partenerii nostri, pe colegii mei precum si piata per ansamblu ca, in baza intelegerii reciproce cu actionarul majoritar, voi parasi banca incepand cu 1 decembrie 2007. Sunt convins ca succesorul meu va continua povestea de succes a BCR si le urez, pe aceasta cale, dansului si bancii, toate cele bune".

Privatizarea BCR a fost finalizata la jumatatea lunii octombrie 2006, cand Erste Bank a virat 3,75 miliarde euro pentru preluarea institutiei de credit. Din aceasta suma, statul roman a incasat 2,2 miliarde euro, iar BERD si IFC au primit aproximativ 1,5 miliarde euro.

Privatizarea BCR a fost motivul care a sustinut intr-o mare masura cresterea semnificativa a pretului de piata a celor cinci societati de investitii financiare, al caror principal activ consta in pachetele detinute la BCR.

In perioada 2005 - 2006, pe fondul derularii procedurilor finale de incheiere a privatizarii, indicele reprezentativ al sectorului financiar si-a dublat valoarea.

Erste Bank controleaza 69,11% din capitalul Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca din Romania, iar SIF-urile au circa 30%.

BCR, membra a grupului Erste, gestioneaza active de peste 16 miliarde euro. Banca are in prezent 527 de agentii in intreaga tara, emite 23 de tipuri de carduri de credit si de debit si are instalate peste 1.300 de bancomate si 11.000 aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).

Profitul net al grupului BCR dupa impozitare si plata intereselor minoritare a fost in primul semestru din 2007 de 464,6 milioane lei (139,5 milioane euro), in crestere cu 21,4% fata de perioada similara din 2006.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13335