BankNews.ro - The Business Republic

FMI: Bancile pot afecta negativ cresterea economica
International | Data Publicarii: 22-10-2007

Lacomia pare a fi jucat un rol mai mare decat reglementarile permisive in recenta criza a creditelor, iar autoritatile ar trebui sa fie prudente si sa nu reactioneze impulsiv impunand reglementari noi pentru banci, a declarat un oficial al Fondului Monetar International (FMI), citat de Reuters.

Cel mai mare risc cu care se confrunta economiile care au fost afectate de criza creditelor este posibilitatea ca bancile sa reactioneze excesiv intr-un fel care ar putea afecta negativ cresterea economica, a spus directorul adjunct pentru piete monetare si de capital al FMI, Jonathan Fiechter.

"Am asistat la crize majore in ceea ce priveste creditarea dupa astfel de fenomene, iar sondajele facute arata ca bancile isi maresc standardele de subscriere, ceea ce nu este surprinzator in context", a declarat Fiechter pentru Reuters, adaugand ca este necesara rezistenta in fata tentatiei de a reactiona exagerat.

Comentariile lui Fiechter survin la o zi dupa ce guvernatorii bancilor centrale si ministrii de finante ai statelor membre ale grupului informal G7, al celor mai industrializate tari, au aprobat un proiect extins de reforme care cere bancilor sa isi imbunatateasca sistemele de rezistenta la socuri si sa intareasca accesul la finantare in perioadele de dificultate. Reprezentantii G7 au evitat solicitarile privitoare la o reactie exagerata.

"Nu avem nevoie de o reactie impulsiva, deoarece pietele financiare au devenit atat de complexe incat vrem sa evitam unele consecinte nedorite", a mai spus Fiechter. Investitorii au tranzactionat active complexe, ca urmare a dorintei lor de profit, iar multi dintre ei au ignorat riscurile, ceea ce a dus la criza din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, a mai spus oficialul FMI. "Mai avem inca probleme din cauza lacomiei, a stimulentelor si a subscrierii slabe", a subliniat Jonathan Fiechter. "Pe pietele internationale exista oameni care cumpara active, fara sa stie ce cumpara".

Jonathan Fiechter a mai avertizat ca exista riscul ca instrumentele sa fi devenit atat de complexe, incat doar foarte putini oameni sa mai fie capabili sa le inteleaga.
Problemele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, care au condus la inchiderea unor institutii, s-au extins rapid pe pietele internationale, deoarece creditele au fost impachetate in valori mobiliare financiare complexe si vandute mai departe investitorilor.

Cronica Romana

http://www.banknews.ro/stire/13293