Oamenii de stiinta din zece tari sprijina candidatura dietei mediteraneene ca Patrimoniu Cultural al Umanitatii, titlu acordat de UNESCO. Cei 25 de specialisti care sprijina aceasta candidatura provin din Portugalia, Franta, Italia, Grecia, Norvegia, Maroc, SUA, Malta, Tunisia si Spania. Dieta mediteraneana consista intr-un stil de viata bazat pe o alimentatie echilibrata si variata, in care predomina produsele traditionale din zona mediteraneana.
Alimentele care stau la baza acestei diete sunt painea si pastele, ca principala resursa de carbohidrati, uleiul de masline, ca principal rezervor de grasimi si vinul, in cantitati moderate, in timpul meselor. Tot la baza dietei mediteraneene stau si fructele si legumele, care ne garanteaza fibrele de care corpul nostru are nevoie, dar si pestele si carnea de pasare, produsele lactate si ouale, ca principala resursa de proteine. Acest tip de dieta se asociaza cu frecventa scazuta a bolilor cardiovasculare si cu un nivel scazut de colesterol in sange.
Sfaturi pentru a urma dieta mediteraneana:
Consumati zilnic fructe, legume si cereale
Schimbati ciocolata sau alte dulciuri cu fructele proaspete
Uleiul de masline ar trebui sa fie principala resursa de grasimi din cadrul dietei, folosit atat pentru gatit, cat si pentru asezonat
Consumati zilnic lapte, iaurt si branza slaba, pentru a raspunde necesitatilor de calciu
Consumati peste de 3-4 ori pe saptamana
Schimbati sarea cu usturoiul, ceapa, otetul, lamaia sau ierburile aromatice pentru a condimenta mancarea
Beti zilnic 2 litri de apa
Evitati bauturile alcoolice, facand o mica exceptie cu vinul, in cantitate moderata, un paharel la masa