Marile centrale sindicale sustin ca reducerea contributiilor sociale decisa de Guvern pentru anul 2008 va fi in favoarea angajatorilor si nu a angajatilor si acuza Executivul de lipsa unei strategii pentru cheltuirea banului public.
Reprezentanti ai Blocului National Sindical (BNS), Cartel Alfa, ai Confederatiei Nationale a Sindicatelor Democrtice din Romania (CSDR) si ai CNSLR Fratia si-au exprimat, miercuri, intr-o conferinta de presa, nemultumirile pe marginea proiectului de buget aprobat saptamana trecuta de guvern si care urmeaza sa fie dezbatut in parlament.
Principala nemultumire a sindicalistilor este reducerea contributiilor sociale, mai ales a celor de la angajatori, ceea ce va duce la o reducere a surselor de venituri la fondurile de pensii si de somaj. Totodata, reducerea "majora" a contributiilor la fondul pentru accidente de munca si boli profesionale va avea ca efect reducerea platilor pentru recuperarea angajatilor in urma unor boli profesionale sau a unor accidente de munca. Sindicalistii sustin, de asemenea, ca resursele de la bugetul de stat se risipesc pentru ca nu exista o strategie pentru cheltuirea banilor.
"Bugetul propus de guvern este unul ostil salariatilor, pentru ca relaxarea fiscala anuntata este inghitita de fapt prin largirea bazei de impozitare. Ei fac reduceri la contributii cand vor sa majoreze pensiile, iar din fondul se somaj nu se vor mai plati decat indemnizatiile si nu se va mai merge pe masurile active de ocupare", a spus Costin.
Sindicalistii reclama si faptul ca guvernul a ignorat parerea lor si nu a existat dialog social cand bugetul a fost elaborat. In consecinta, reprezentantii lucratorilor au programat intalniri cu toate partidele parlamentare pana la data la care proiectul de buget va fi dicutat in parlament, iar daca solicitarile lor nu sunt ascultate, vor declansa miscari de protest. Cele patru confederatii au in vedere organizarea unei greve de avertisment de doua ore la nivel national, urmand sa stabileasca apoi si alte actiuni de protest.
Contributiile sociale vor fi diminuate pe parcursul anului 2008 cu 1,5% pentru angajat si cu 4,5% pentru angajator in trei etape, reducerea cumulata la cele doua categorii fiind de 2,2% de la 1 ianuarie, 1,5% de la 1 iulie si 2,3% de la 1 decembrie.
Potrivit proiectului de buget, aprobat de executiv saptamana trecuta, veniturile bugetului consolidat vor insemna echivalentul a 39,3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cheltuielile 42% din PIB. Comparativ, programul bugetar pentru 2007 a stabilit deficitul la 2,8% din PIB, veniturile fiind de 36,9% din PIB, iar cheltuielile de 39,6% din PIB.
PIB-ul din 2008 este evaluat, prin proiect, la 440 miliarde lei, in timp ce in acest an ar urma sa cumuleze 389,8 miliarde lei. Cursul de schimb al euro, pe baza caruia a fost calculat bugetul, este de 3,18 lei. In 2007, cursul de schimb al euro a fost stabilit in buget la 3,35 lei.
Indicatorii macroeconomici pe care a fost construit bugetul de anul viitor sunt estimati astfel: cresterea economica de 6,5%, inflatie de 3,8%, deficit de cont curent de 13,3% din PIB. Potrivit aceluiasi proiect, cresterea economica pentru 2007 este estimata la 6,1%, inflatia la 4,5%, iar deficitul de cont curent la 13,4% din PIB.
Rata somajului este estimata in scadere pentru 2008, la 4,3%, in timp ce anul acesta a fost prognozata la 5%. Pe de alta parte, numarul de salariati se asteapta sa creasca mai mult decat in 2007, la 2% fata de 1,8%.
Castigul salarial mediu brut ar trebui sa ajunga la 1.550 lei, in 2008, in urcare cu 12,3% fata de anul in curs.
NewsIn