BankNews.ro - The Business Republic

Piata romaneasca de software pentru afaceri va creste cu 21% in 2007
Afaceri | Data Publicarii: 17-10-2007

Piata de software pentru afaceri, enterprise application suite (EAS), din Romania este preconizata sa creasca anul acesta cu 21%, fata de anul trecut cand rata de crestere a fost de 17,5% iar valoarea pietei a fost de 53 milioane dolari, potrivit unui studiu IDC.

"Piata enterprise application suite (EAS) din Romania ramane foarte dinamica si fluctuanta; asta ne arata ca aceasta piata este inca in curs de maturizare, cu foarte mult potential inca neexploatat, in special in segmentul IMM. In 2006, incertitudinile asociate integrarii europene au afectat negativ vanzarile de (EAS). Ca efect, piata a crescut putin sub nivelul asteptat, multe companii preferand sa investeasca in elemente de "core-business", in consolidarea pozitiei pe piata si in sisteme si produse care sa le asigure respectarea standardelor europene" a declarat Calin Mirea, analist al IDC Romania.

Principalii factori de crestere raman progresul economic, investitiile straine, efectele integrarii in UE si concurenta sporita. Pentru urmatorii cinci ani IDC estimeaza ca piata EAS din Romania va creste cu o rata medie anuala de aproximativ 20%, conform IDC.

In 2006 piata EAS din Romania a fost detinuta de SAP, urmat de Siveco si Oracle, avand o cota totala de 64% din totalul pietei, cu primul clasat acumuland peste un sfert din valoarea totala a vanzarilor.

Licentele tip Enterprise Resource Management au reprezentat anul trecut, 63% din valoarea pietei, mentinandu-si cota majoritara ca si in anii precedenti. Solutiile Supply Chain Management au fost pe al doilea loc, urmate de Operations Management Applications, cu 15% si respectiv 9,4% din valoarea pietei.

Din punct de vedere al cererii, ramura de productie a industriei a investit in 2006 cel mai mult in EAS de peste 36% din valoarea totala a pietei. Cel mai rapid a crescut rata de investitii EAS din sectorul bancar, zona din care se asteapta investitii tot mai mari in anii urmatori, conform IDC.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/13234