Controversatul om de stiinta american Craig Venter a anuntat ca a creat prima forma de viata artificiala, despre care spera ca va fi un posibil remediu pentru boli si pentru incalzirea globala. Venter a declarat pentru cotidianul britanic "The Guardian" ca a construit un cromozom sintetic, folosind substante chimice obtinute in laborator, si ca va face oficiala descoperirea sa in doar cateva saptamani.
Descoperirea, pe care Venter spera sa o poata folosi pentru a dezvolta noi surse de energie menite sa combata efectele schimbarilor climaterice, "ar fi un foarte important pas filosofic in istoria speciei umane", a declarat el pentru "The Guardian". Cu toate acestea, perspectiva crearii unei forme de viata artificiala este cat se poate de controversata, urmand sa starneasca numeroase dezbateri legate de etica si de consecintele unui asemenea progres al stiintei.
Interviu cu J. Craig Venture
Pat Mooney, directorul organizatiei pentru bioetica ETC Group, a comentat ca Venter creeaza "un sasiu" pe care poate fi construit aproape orice. "Ar putea fi baza unei contributii pentru umanitate, precum noi medicamente, sau ar putea constitui o amenintare pentru umanitate, precum armele biologice", a precizat Mooney.
Cromozomul creat de Venter si de echipa sa se numeste Mycoplasma laboratorium si, in ultima etapa a procesului de creare, va fi transplantat intr-o celula vie al carei control ar trebui sa il preia, devenind efectiv o noua forma de viata. Organismul unicelular, care a fost numit "Synthia" de catre ETC, este condus de un cromozom cu doar 381 de gene - limita necesara pentru sustinerea vietii bacteriei, astfel incat aceasta sa se poata hrani si reproduce.