"20 de companii detin 64 la suta dintre datoriile externe ale tarii", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane facand referire la raportul pe tara elaborat de BCR. O cota impresionanta, daca tinem cont de faptul ca doar 25% din datoria externa a tarii este reprezentata de sectorul de stat. Aceasta in conditiile in care datoria externa a tarii a crescut anul trecut cu peste 33%, atingand un total de 43,4 miliarde de euro.
Indicatorii studiului Bancii Comerciale arata, totodata ca in anul 2006 datoria externa pe termen scurt s-a dublat, avand o dinamica mult mai mare decat exporturile sau rezerva oficiala. Raportul releva, de asemenea, ca in perioada 2004 - 2006 rata de crestere a datoriei externe pe termen scurt a fost in medie de 92 la suta. Sursa mentionata ne indica si principalul factor care a condus la la aceste valori, respectiv exportul de credite. Din acest unghi Anghel recomanda "o monitorizare sporita asupra datoriei externe pe termen scurt".
In acelasi timp, datoria externa pe termen mediu si lung a crescut intr-un ritm mai moderat. Ca factor compensator, putem compara tara noastra, din punct de vedere al datoriilor cu cele din regiune. "Romania are inca un grad redus de indatorare calculate ca pondere a datoriei externe/PIB comparativ cu cele patru tari din regiune - (Ungaria, Slovacia, Polonia si Cehia)", a explicat reprezentantul BCR. Acesta a incheiat raportul, nu inainte insa de a mentiona ca 30% din datoriile externe ar putea avea impact asupra cursului valutar," insa sunt sanse destul de scazute".
Curentul