Teoretic, orice idee ai avea poti sa o finantezi cu bani de la Uniunea Europeana cu conditia sa stii carei institutii sa te adresezi, noteaza Gandul. Dincolo de "sclipirea de moment" conteaza si aportul cu care poti veni in sustinerea realizarii propriului proiect. Iti trebuie bani pentru consultanta, pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile, dar si a contributiei proprii.
Pentru anumite programe operationale precum cel destinat "Cresterii Competitivitatii Economice", contributia privata care acopera diferenta dintre suma maxima a sprijinului public si totalul costurilor eligibile poate varia intre 30% si 55%. Altfel spus, indiferent de cat de mica este suma pe care vrei sa o obtii din fondurile structurale, tot iti mai trebuie cateva mii de euro pe care sa-i ai in buzunar.
La ce e buna Uniunea Europeana
Chiar daca ai partea ta, acest lucru s-ar putea sa nu fie de ajuns. Intre momentul in care demarezi investitia si data la care Uniunea Europeana efectueaza platile se poate scurge ceva timp, ceea ce te obliga, in mare parte, sa fii capabil sa iti sustii singur investitia. Ajunsi cu planurile in aceasta faza, multi sunt tentati sa renunte la ideea de a apela la granturile (imprumuturi nerambursabile) oferite de UE.Printre primele interesate sa ofere solutii celor ce s-ar putea izbi de astfel de situatii sunt institutiile de creditare. Desi putine la numar, in portofoliul bancilor exista cateva produse destinate special accesarii de fonduri structurale. Unele institutii bancare au inceput sa isi promoveze intens aceste imprumuturi, un exemplu in acest sens fiind BCR sau Raiffeisen.