Secretarul de stat pentru turism Lucia Morariu a declarat pentru NewsIn ca principalul obiectiv al ministerului dupa ce Guvernul a aprobat Master Planul este de a infiinta Organizatia Nationala pentru Turism (ONT), institutie ce va fi functionala cel tarziu in februarie 2008.
"Intentionam ca pana in primavara anului viitor ONT-ul sa fie functional, dar se poate si mai repede", a spus Morariu. ONT-ul urmeaza sa preia majoritatea atributiilor in domeniul turismului. "Va fi o structura a statului, dar care va lucra cu personal profesionist, angajat cu contract. Salariile vor fi motivante, in raport cu performantele", a precizat Morariu.
ONT va fi condus de un Consiliului de Administratie care va fi format din reprezentanti ai ministerului, dar si cei ai mediului privat, iar presedintele CA va fi secretarul de stat pentru turism. "Directorul va fi, insa, un profesionist, angajat prin contract de management. Ministerul doar va supraveghea activitatea ONT. Politicul trebuie sa aiba o implicare, insa doar pana la un moment dat. Profesionistilor trebuie sa le dai posibilitatea sa lucreze", a precizat Lucia Morariu.
ONT-ul urmeaza sa preia marketingul si promovarea, precum si atributiile de clasificare si autorizare a structurilor turistice. Bugetul ONT va fi asigurat, in parte de la bugetul de stat, iar restul din taxele de autorizare si clasificare, dar si din accesarea de fonduri europene. In plus, viitorul ONT se va ocupa de crearea si promovarea brandului Romania turistica, pentru care va avea alocate 75 milioane de euro pana in 2013, prin intermediul fondurilor structurale.
Master Planul, realizat de Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) si departamentul pentru turism din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, propune o strategie de dezvoltare a turismului romanesc pe o perioada de 20 ani, in intervalul 2007-2026. Documentul a fost finalizat la inceputul lunii iulie si aprobat de Guvern in sedinta din 18 septembrie.
NewsIn