Criza creditelor ipotecare declansata in Statele Unite se afla la o distanta de cel putin 12 luni de Romania, desi, in Europa, tot mai multe banci au inceput sa intampine astfel de probleme. In ultimele zile, banci din Anglia si chiar Germania s-au confruntat cu retrageri masive pe fondul deprecierilor accentuate ale actiunilor asupra carora s-a rasfrant acordarea de credite neperformante de catre bancile americane, noteaza Gandul.
Desi exista canale financiare care sa permita transmiterea unei crize de lichiditati din Europa in Romania, sansele ca aceasta sa se declanseze si la noi in perioada urmatoare sunt extrem de mici. Cel putin aceasta este parerea specialistilor din zona bancara, care nu cad insa de acord cu termenul pana la care Romania este in totalitate in afara oricarui pericol. Termenul este cuprins intre 12 luni si 3-4 ani.
Sfera institutiilor de credit care ar putea intampina dificultati in perioada urmatoare este extrem de restransa, din mai multe motive. Pe de o parte, bancile europene care se confrunta la ora actuala cu o criza de lichiditati nu au sucursale in tara noastra, iar pe de alta parte bancile mama care si-au sprijinit filialele din Romania prin linii de creditare nu ar fi foarte tentate sa isi retraga sustinerea pentru acestea.
A Short Guide to the Current Financial Crisis
"Nu trebuie sa uitam ca sectorul bancar romanesc a fost unul din cele mai dinamice din Europa. Este greu de crezut ca bancile-mama, daca se vor confrunta cu o criza de lichiditate, vor opta pentru restrangerea implicarii pe piata romaneasca, unde interesul lor este sa-si consolideze pozitia", a comentat Radu Craciun, analist ABN Amro.