BankNews.ro - The Business Republic

ANRE ar putea retrage licenta de distributie a E.ON Gaz
Afaceri | Data Publicarii: 17-09-2007

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea retrage licenta de distributie a gazelor naturale companiei E.ON Gaz, in functie de gradul de vinovatie pe care ancheta l-ar putea atribui societatii, intrucat explozia din Zalau a fost soldata cu pierderi umane.

"ANRE precizeaza ca nu are atribuitii in desfasurarea anchetelor in astfel de cazuri si, din acest motiv, Autoritatea va astepta concluziile organelor abilitate, pentru a putea lua masurile ce se impun. In cazul in care ancheta va stabili ca incidentul a fost cauzat de o neglijenta a titularului de licenta, ANRE va lua masurile prevazute de lege, aflate in competenta Autoritatii", se arata intr-un comunicat.

Reprezentantii ANRE au explicat ca masurile pe care ANRE le-ar putea lua depind de gradul de vinovatie pe care ancheta l-ar putea stabili pentru compania de gaze si vor fi, cel mai probabil, de ordin administrativ, respectiv sanctiuni. Sursele citate au mai precizat ca s-ar putea merge pana la retragerea licentei, intrucat incidentul a fost soldat cu pierderi umane.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari  necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Potrivit Legii gazelor 351/2004, reglementatorul poate refuza acordarea unei licente daca solicitantului i-a fost retrasa o licenta in ultimii cinci ani.

Explozia de vineri dimineata de la Zalau s-a produs din cauza unei fisuri la o conducta de gaze din fata blocului pe unde s-au scurs cantitati mari de gaz prin canalul de termoficare in subsolul cladirii, potrivit primelor concluzii ale anchetatorilor.

Conducta fisurata a fost luata si dusa pentru o expertiza de laborator. Anchetatorii au declarat ca ancheta ar putea dura chiar luni intregi.

Reprezentantii E.ON Gaz, prezenti si ei la locul unde s-a produs vineri deflagratia nu au dorit sa comenteze pe marginea primelor concluzii trase de anchetatori.

In urma deflagratiei, doua persoane au murit, iar alte opt au fost ranite.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/12595