BankNews.ro - The Business Republic

Comisionul lunar la pensie, mai mare decat dobanda anuala la depozit
Finante-Banci | Data Publicarii: 11-09-2007

Cei sase administratori autorizati sa ofere pensii facultative au comisioane cuprinse intre 3,95 si 5%, noteaza Cotidianul. Acestia percep taxe si comisioane, dar la rindul lor platesc, in functie de valoarea activului atras, un comision catre stat. De cele mai multe ori, comisionul care trebuie platit de cotizant este cel putin egal cu o dobinda bunicica la un depozit in euro sau chiar cu o dobinda anuala acceptabila la un depozit in lei. In comparatie cu dobinda la conturile curente, aceste comisioane sint mai mult decit duble.

Taxele si comisioanele aplicate contributiilor participantului sint acelea care se scad direct din contributia lunara bruta. Dupa aceasta etapa, suma ramasa se transforma in unitati de fond. Comisionul de transfer la alt fond se aplica numai daca decideti sa schimbati administratorul (nu si fondul) in primii 2 ani. Dupa aceasta perioada, sinteti liberi sa migrati fara sa platiti comisioane suplimentare.

In prezent, limita maxima pentru acest comision perceput in primii doi ani este impusa de lege si este de 5% din activul personal (suma acumulata in contul participantului ce se calculeaza prin inmultirea numarului de unitati de fond detinute cu valoarea la zi a unei unitati de fond). Dupa caz, in cei 5% mai intra si tarifele pentru informarea suplimentara la cerere, daca fondul prevede. Taxele si comisioanele suportate de administrator sint calculate la valoarea totala a activului fondului.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/12505