Salariul mediu net a crescut in iunie cu 17 lei (1,66%) fata de luna precedenta pana la 1.040 lei (329 euro), ca urmare a acordarii de prime de vacanta, a indexarilor si a realizarii unor productii mai mari, arata, luni, Insitutul National de Statistica (INS). In luna iulie, castigul mediu nominal brut a fost de 1.402 lei (444 euro), cu 1,8% mai mare fata de luna precedenta, potrivit INS.
Cel mai mare salariu mediu net, de 2.963 lei (938 euro), se acorda in activitatile de intermedieri financiare, iar cel mai mic in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (608 lei, 193 euro).
In luna iulie 2007, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net, datorate mai ales acordarii de prime, mai ales de vacanta, indexarilor, negocierilor salariale sau de realizare a unei productii mai mari. Astfel, salariul mediu a inregistrat o crestere cu peste 16% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si o crestere cuprinsa intre cinci si zece procente in industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor din tutun, agricultura, vanatoare si servicii anexe, administratie publica, informatica si cercetare-dezvoltare, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, transporturi aeriene, hoteluri si restaurante sau in productia si furnizarea de energie.
Salariul mediu a crescut totodata, cu intre 3% si 5% si in activitatile anexe si auxiliare de transport, in activitatile agentiilor de turism, activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, in fabricarea substantelor si a producelor chimice, in industria metalurgica, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, in ceasornicarie, in industria de masini si aparate electrice, in industria de masini si echipamente, in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, in constructii, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie sau in captarea, tratarea si distributia apei.
Cresteri intre 2% si 3% s-au inregistrat in industria altor mijloace de transport, transporturi terestre, transporturi prin conducte, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria alimentara si a bauturilor si in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei.
Scaderile salariului mediu net, fata de luna precedenta, au fost determinate de acordarea de prime si sume din profitul net in luna iunie sau de realizarea unei productii mai mici. Astfel, scaderi ale salariului mediu de peste 15% s-au inregistrat in domeniul intermedierilor dinanciare si cu apropae 11%, in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii. Salariul mediu net a scazut cu patru pana la noua procente in activitatile de posta si curier, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe si in invatamant si cu doua, pana la trei procente, in posta si telecomunicatii si in transporturile pe apa.
Indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre avansul salariului net si inflatie, a fost de 101,4%, ceea ce reprezinta o crestere cu 1,4% in termeni reali a castigului salarial.
Fata de luna octombrie 1990, castigului salarial a fost in luna iulie a acestui an, in termeni reali, mai mare cu 8,2%, in timp ce in iunie salariul mediu net il depasea cu 6,8% pe cel din octombrie 1990.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a urcat in a saptea luna a acestui an cu 23,5%, in usoara accelerare fata de intervalul iunie 2006 - iunie 2007, cand cresterea a fost de 22,5%.
In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut in luna iulie cu 18,8% fata de a saptea luna a anului trecut, potrivit INS.
NewsIn