Banca Mondiala isi exprima "ingrijorarea serioasa provocata de incetinirea ritmului reformelor" si "de actiuni care nu sunt consecvente cu strategia de reforma" arata un aide memoire in urma misiunii de verificare a Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar desfasurata in iunie la Bucuresti. Potrivit documentului citat, Banca a atras atentia asupra faptului ca progresele au fost incetinite sau complet blocate in legatura cu o serie de initiative importante care au fost incluse in programul Guvernului de reforma si care au fost sustinute de Banca si de Uniunea Europeana.
Unul dintre exemple se refera la activitatea de rationalizare a sistemului de instante.
In 2005, Banca a acordat asistenta financiara pentru realizarea unei diagnoze a structurii instantelor din Romaniam care s-a finalizat cu elaborarea unui raport ce continea recomandari pentru rationalizarea sistemului instantelor, raport care a fost pus la dispozitia Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii. Un grup de lucru a elaborat un plan de implementare a rationalizarii instantelor care a fost transmis la sfarsitul anului 2006. De la acel moment, noteaza rezumatul misiunii, nu au mai fost intreprinse niciun fel de activitati in legatura cu acest proiect, iar rationalizarea instantelor nu pare sa fie una dintre prioritati.
O alta initiativa de reforma sustinuta prin finantare din partea Bancii a fost dezvoltarea unui mecanism obiectiv si efectiv de monitorizare a performantei judiciare care includea evaluarea incarcaturii si alti indicatori masurabili ai performantei judiciare. Un astfel de sistem ar fi permis celor aflati la conducerea sistemului judiciar sa identifice rapid si sistematic factorii care afecteaza in mod negativ performanta judiciara si sa ia masuri, sa asigure aplicarea unor principii obiective, transparente si bazate pe merit in procesul de promovare si de salarizare a judecatorilor si sa imbunatateasca responsabilitatea sistemului judiciar, care a fost un element crucial al intregului efort de reforma.
In cadrul aceluiasi imprumut al Bancii Mondiale a fost finantata o componenta de asistenta tehnica, dar nu s-au inregistrat urmari semnificative dupa toate acestea.
Contrar asteptarilor, noteaza documentul, CSM pare sa se dezica de intentia initiala de a realiza evaluari regulate ale performantei judecatorilor si instantelor. Exista o propunere ca aceste evaluari sa se realizeze numai in cazul judecatorilor care aplica pentru functii superioare sau de conducere.
Aide memoire-ul mai noteaza ca exista mai multe regrese in promovarea unor proceduri obiective de numire a magistratilor, bazate pe merit.
"In pofida faptului ca una dintre cerintele cheie pentru indeplinirea criteriilor de aderare la UE a fost un proces adecvat de recrutare a judecatorilor si a faptului ca Banca Mondiala a acordat si contiuna sa acorde asistenta financiara pentru dezvoltarea unor teste de aptitudini pentru judecatori, se pare ca practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen al aptitudinilor, contiuna sa fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie utilizata numai cu caracter exceptional", noteaza documentul misiunii Bancii Mondiale.
Misiunea Bancii a primit aceste evolutii recente cu ingrijorare, dar va contiuna sa monitorizeze indeaproape situatia din sectorul judiciar si sa o discute cu autoritatile in mod regulat.
Potrivit documentului citat, echipa bancii a discutat aceste aspecte cu ministrul Tudor Chiuariu iar acesta a dat asigurari ca Guvernul nu va incetini procesul reformei justitiei si ministerul va lua masurile necesare pentru a continua aceste reforme. Ministrul a subliniat ca Guvernul va produce un Nou Plan de Actiune privind Masurile de reforma pana in octombrie 2007.
Misiunea, din care au facut parte Irina Kichigina (Task Team Leader), Hans Jurgen Gruss (consilier sef, LEGEC), Ruxandra Costache (consilier, LEGEC) si Eric Peterson (Arhitect) a vizitat, in perioada 26-29 iunie 2007 Bucurestiul, pentru a verifica Proiectul privind Reforma Sistemului judiciar. La misiunea de verificare au mai participat, de asemenea, Benoit Blarel (Manager de Tara) si Vlad Krasikov (specialist in proceduri de achizitie) din cadrul Biroului de la Bucuresti al Bancii Mondiale.
Misiunea a avut intalniri cu ministrul Justitiei Tudor Chiuariu, cu Ana Labus, membru al Consilului Superior al Magistraturii, si grupul de implementare din cadrul CSM si cu Departamentul pentru Implementarea Proiectelor cu Finantare Externa din Ministerul Justitiei. Misiunea a avut intalniri si cu Onno Simons, Prim Consilier al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
NewsIn