BankNews.ro - The Business Republic

Preturile speculative, dinamita la temelia pietei locuintelor
Imobiliare | Data Publicarii: 21-08-2007

Construiesti locuinte cu 200 de euro metrul patrat si vinzi cu cel putin 1.000 de euro, informeaza Adevarul. E terenul mai scump? Nu-i nimic. Inalti blocuri cu tot mai multe etaje. Aceasta este in linii mari reteta succesului fenomenal de care se bucura toti investitorii din rezidentialul autohton. Insa studii realizate pe piete mai mature decat cea romaneasca arata ca acestea sunt semne care indica o crestere artificiala si deci nesustenabila a nivelului pretului locuintelor.

Unul dintre criteriile care indica o crestere speculativa a preturilor, indiferent de piata, tine de asteptarea investitorilor de a obtine profituri ridicate, peste criteriile fundamentale. In plus, analistii straini sustin faptul ca, intr-o asemenea situatie, pretul activelor depaseste semnificativ mediile istorice. Iar in sectorul imobiliar romanesc, scumpirile din ultimii ani, pe langa faptul ca au ajuns sa uimeasca cea mai mare parte a populatiei, au dus pretul pe metru patrat la un nivel mult mai ridicat decat costul aferent constructiei.

Cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica arata faptul ca, in primul trimestru al anului curent, volumul comenzilor noi din sectorul constructiilor de cladiri rezidentiale s-a ridicat la aproape 970 milioane de lei.

Tot in aceeasi perioada, administratiile locale din intreaga tara au acordat peste 15 autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, suprafata utila totala fiind de aproape 2,15 milioane de metri patrati.
Iar cum inaintea acordarii autorizatiei de constructii este prezentata si o evaluare a investitiei in cladire, rezulta un cost mediu al viitoarelor constructii de aproximativ 130 euro pe metru patrat (circa 450 lei/mp).

Insa in acest calcul intra si locuintele realizate in mediul rural, unde costurile pot fi mult mai mici. Totusi, chiar si daca raportam valoarea contractelor incheiate in primele trei luni la suprafata utila autorizata in mediul urban, pretul unui metru patrat construit nu depaseste 230 de euro. Mai mult, acest cost este apropiat de cel inregistrat anul trecut - circa 200 euro pe metru patrat.

Desigur, valoarea contractului ce este prezentat administratiilor locale este numai o estimare, costul efectiv al constructiei putand fi mai mare sau chiar mai mic. Totusi, constructorii spun "in soapta" ca, la un pret de 300 euro pe metrul patrat, prefera sa subcontracteze proiectul si sa scape de bataia de cap cu finalizarea constructiei.

Iar faptul ca o locuinta noua se vinde cu peste 1.000 euro/metrul patrat reprezinta un motiv suficient pentru cei care vor sa-si multiplice investitia intr-un termen de numai cativa ani. Pe de alta parte, reprezentantii Royal Bank of Scotland atrag atentia ca aparitia multor dezvoltatori imobiliari este un alt semn ca sectorul constructiilor are mari sanse sa inregistreze o crestere speculativa.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/12201