Numarul de tari din care romanii trimit bani acasa a crescut de la 130 la 160 in doi ani, noteaza Adevarul. Datele centralizate la companiile cu profil de transferuri de bani arata ca romanii primesc sau trimit, in medie, intre 300 si 500 de dolari SUA, la fiecare tranzactie. Tendinta de crestere a pietei transferurilor de bani este data de faptul ca atat veniturile romanilor sunt din ce in ce mai mari, cat si numarul persoanelor care efectueaza astfel de tranzactii.
Practica de a trimite bani acasa s-a incetatenit relativ bine (si) in randul romanilor, mai ales in cazul celor plecati sa munceasca in strainatate. S-a format, astfel, o piata a transferurilor de bani despre care reprezentantii companiilor cu acest profil spun ca are o dinamica superioara pietei globale. Motivele sunt multiple: veniturile cresc, ca si numarul celor plecati pentru cateva luni la munca.
O dovada in acest sens ar fi aceea ca, potrivit companiilor profilate pe transferurile de bani, numarul tarilor din care se trimit diverse sume catre Romania a crescut, numai in ultimii doi ani, de la 130 la 160.
O premiera: cresc tranzactiile in interiorul teritoriului
Transferuri de bani practica nu doar romanii plecati in strainatate, ci si - dupa cum vom vedea - cei detasati cu serviciul in alte judete decat cel de domiciliu, pe teritoriul Romaniei. De altfel, principalul operator de transferuri de bani, Western Union, are deja un program-pilot in cadrul caruia se vor efectua trimiteri de la o locatie la alta in interiorul tarii. "Am observat ca acest serviciu are din ce in ce mai multa cautare, acum suntem in faza de proiect-pilot ce se desfasoara deja in cateva locatii si in curand vom lansa oficial transferurile de bani intre diverse destinatii locale", a declarat, pentru "Adevarul", directorul subsidiarelor din Romania si Moldova ale concernului american Western Union, Alexandru Badulescu. El a precizat ca beneficiarii acestor servicii prefera transferurile in lei.
Integral in Adevarul