Publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa ilegala ar putea fi sanctionate cu amenzi intre 3.000 lei si 30.000 lei, niveluri de pana la 7,5 ori mai ridicate decat cele actuale, iar atributiile Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) in domeniul publicitatii vor fi extinse, noteaza Gardianul.
Comerciantul prejudiciat poate sa se adreseze si instantei, daca publicitatea inselatoare si cea comparativa ilegala determina daune patrimoniale sau morale, potrivit unui proiect de lege privind publicitatea inselatoare si comparativa publicat, ieri, pe pagina de Internet a MEF. Reglementarile actuale stabilesc amenzi cuprinse intre 500 de lei si 4.000 lei.
Proiectul de act normativ transpune prevederile unei directive a Parlamentului European si Consiliului UE din 12 decembrie 2006 privind publicitatea inselatoare si comparativa.
Publicitatea TV se supune Legii audiovizualului
Prevederile nu vor fi aplicate in cazul publicitatii difuzate in cadrul programelor de radiodifuziune si televiziune, care se supune Legii audiovizualului, iar la momentul intrarii in vigoare a actului normativ vor fi abrogate prevederile privind publicitatea inselatoare si comparativa ilegala din Legea 148/2000.
Actul normativ urmareste si completarea atributiilor MEF din domeniul publicitatii prin aplicarea, in viitor, si a dispozitiilor din domeniul publicitatii inselatoare, anterior in sarcina Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Integral in Gardianul