Criza de personal specializat in domeniul bancar se va acutiza in continuare si va dura cel putin 3 ani de acum inainte, in conditiile in care acest sector se gaseste tot in expansiune, a declarat pentru Curierul National Elena Popa, Executive Search Consultant in cadrul companiei Advice Human Resources. "In conditiile in care pe de o parte, bancile sunt intr-o perioada de expansiune, deschizandu-si filiale in toata tara, iar pe de alta parte sunt banci care de abia au intrat pe piata romaneasca, cererea de resurse umane in domeniul bancar este una foarte mare. Criza de personal din acest sector se va adanci in continuare, fenomen care va dura cel putin 3 ani de acum inainte", a spus Popa.
Fluctuatia din sistemul bancar este de 25-30%
Pentru a-si asigura personalul necesar, bancile au gasit mai multe metode pentru a-i atrage pe potentialii angajati. Astfel, bancile s-au implicat tot mai mult in ultimii ani in colaborarea cu diverse institutii de invatamant superior din domeniu, incercand sa atraga inca din studentie persoanele valoroase si cu pontential, a spus reprezentantul Advice Human Resources.
"In momentul angajarii tinerilor absolventi, toate bancile investesc in acestia, oferindu-le diverse programe de training, multe dintre acestea fiind in afara tarii si foarte costisitoare. Astfel ca in ultimii ani au fost formati specialisti bancari, insa insuficienti pentru cererea mare de pe piata", a mai spus Popa.
Totodata, aceasta a mentionat ca desi pentru pozitiile de entry-level multi vin dintre studentii si absolventii acestor institutii, bancile au fost nevoite in ultimii ani sa angajeze si persoane care nu aveau studii in domeniul financiar-bancar.
In ceea ce priveste persoanele cu experienta, acestea "vin fie prin promovare interna, fie vin fiind "vanati" - din alte banci, fluctuatia din sistemul bancar fiind de circa 25-30%", a spus Popa.
In ceea ce priveste ponderea expatilor la nivel de varf, presedinte executiv/director general, in bancile straine, aceasta este inca foarte mare in Romania, iar motivul principal pentru situatia creata este politica companiei.
Mutarea la o alta banca, un plus salarial de 30%
Intrebata ce ii determina pe angajati sa plece de la o banca la alta, Popa ne-a explicat ca e "fara indoiala ca partea materiala joaca un rol important, dar, pe langa aceasta, motivele pentru care angajatii decid sa plece tin de lipsa posibilitatilor de avansare, de mediul de lucru neadecvat sau de lipsa de flexibilitate a sefilor".
O miscare de la o banca la alta aduce salariatului un plus mediu al remuneratiei de 30%, iar in cazul in care pozitia necesita relocare, procentul este chiar mai mare, ne-a mai spus reprezentantul companiei de consultanta in resurse umane.
Un fenomen frecvent intalnit in sucursalele si filiale din orasele mici, unde relatiile intre oameni sunt mai stranse, este acela ca directorul de filiala sa plece si cu o parte din echipa si mai mult decat atat, sa plece si cu clientii.
Integral in Curierul National