In cazul in care painea se va scumpi cu 40% asa cum estimeaza unele organizatii patronale, pretul celui mai cerut aliment din Romania va continua sa ramana sub media Uniunii Europne. Daca pe piata romaneasca, pretul unei franzele de 350 de grame este in jur de 22 de eurocenti, in majoritatea tarilor europene nu coboara sub un euro. In Romania pretul unui kilogram de paine variaza in jur de un euro. La nivelul Europei acesta poate ajunge sa fie si de 5 ori mai mare. Elvetia are un pret al kilogramului de paine printre cel mai ridicat: 5.35 euro. In Franta, kilogramul de paine costa 3,3 euro, in Italia 3,5 euro iar in Germania -3,7 euro. Peste 70% dintre romani consuma in fiecare zi paine alba.
In structura costului de productie al painii, faina reprezinta in medie 70%, cheltuielile cu personalul circa 12%, iar cele cu combustibilul si energia reprezinta 10%.
Productia de paine si paste fainoase in Romania este de circa 2,2 milioane de tone potrivit patronatului din domeniu. Consumul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 113 kilograme, fata de mai putin de 100 de kilograme in tarile Uniunii Europene.
Datele centralizate de Institutul National de Statistica indica insa un consum pe cap de locuitor de 24 de kg. Diferenta, spun jucatorii din piata, este reprezentata de piata neagra. Vanzarile de paine pe piata locala s-au cifrat anul trecut la aproape 1,1 miliarde de euro.
The Money Channel