Calculul este obligatoriu in cazul achizitionarii unei proprietati prin credit sau la asigurarea acesteia, noteaza Cotidianul. Exista trei metode folosite de expertii evaluatori la determinarea valorii unei proprietati. "Prima dintre metodele de evaluare este cea a comparatiilor de piata si se utilizeaza atunci cind avem de-a face cu proprietati rezidentiale, precum apartamente, case sau vile, in special pentru pietele active, cu numar mare de tranzactii si de proprietati similare", spune Adrian Crivii, General Manager la compania de evaluare Darian.
O alta metoda folosita este cea bazata pe costurile pe care le presupune ridicarea unei locuinte, prin urmare este indicata pentru estimarea valorii proprietatilor ce urmeaza sa fie construite. Cea de-a treia metoda de evaluare este cea a veniturilor si este utila pentru proprietatile generatoare de venituri, cum ar fi, spre exemplu, cladirile de birouri sau apartamentele inchiriate in regim hotelier.
"Raportul de evaluare sta si la baza calcularii primei de asigurare a locuintei. Procesul de evaluare incepe, practic, cu studierea documentatiei legale a proprietatii, cum sint titlul de proprietate, fisa cadastrala etc., si continua cu efectuarea unei inspectii la fata locului", mai spune Crivii. Procesul de evaluare incepe inca din etapa in care evaluatorul culege astfel de informatii despre imobil, stare tehnica, date despre amplasare, calitatea materialelor folosite, finisaje sau imprejurimi.
"Pretul evaluarii depinde de complexitatea procesului de evaluare, si nu de marimea locuintei, de zona sau de valoarea obtinuta. Pretul unei evaluari pleaca de la 80-100 de euro pentru un apartament si poate ajunge la 200-300 de euro pentru case sau vile", conchide directorul Darian.
Integral in Cotidianul