Cele mai mari riscuri le implica o finantare in yeni japonezi, iar euro si francii elvetieni par sa fie cele mai avantajoase monede pentru imprumuturi, noteaza Adevarul. Riscurile valutare aferente finantarilor in euro, dolari, franci elvetieni sau chiar yeni japonezi sunt ignorate de cea mai mare parte a populatiei care se finanteaza pe termen lung. In prima parte a acestui an, soldul creditelor in valuta a crescut mult mai repede decat cel in lei. Totusi, estimarile privind evolutia ratelor de schimb arata faptul ca finantarile in unele valute ar putea fi mai dezavantajoase decat cele in lei.
Soldul imprumuturilor bancare in valuta, acordate persoanelor fizice pe termen lung, s-a majorat, numai de la inceputul anului, cu echivalentul a circa 1,4 miliarde de euro (4,5 miliarde de lei).
Pentru comparatie, soldul creditelor acordate pe un termen de cel putin cinci ani, in moneda nationala, a sporit cu circa trei miliarde de lei. Adica, solicitarile de finantari in valuta au fost cu aproximativ 50% mai multe decat cele pentru credite in lei. Motivul principal tine de faptul ca imprumuturile acordate in moneda nationala sunt mai scumpe decat cele in valuta.
Spre exemplu, datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca finantarile in lei pentru locuinte sunt cu circa un punct procentual mai scumpe decat cele in euro. Iar in cazul creditelor pentru nevoi personale, diferenta este mult mai mare - de aproape sapte puncte procentuale.
Integral in Adevarul