Seceta se manifesta la nivel moderat in cea mai mare parte a tarii si la nivel extrem in sudul, sud-estul si estul tarii, dar specialistii apreciaza ca, in iulie si august, toata tara va fi cuprinsa de seceta extrema. Potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), rezerva de umiditate din cea mai mare parte a teritoriului tarii - in zona de nord-vest si de centru - se situeaza la nivel moderat, in timp ce in partea de sud, sud-est si est se manifesta fenomenul de seceta pedologica extrema.
Astfel, judetele care se confrunta cu cea mai scazuta rezerva de umiditate sunt Iasi, Vaslui, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Giurgiu si Olt.
De asemenea, seceta pedologica puternica se manifesta in partea central-estica a tarii si, local, in nord. Judetele afectate de seceta la acest nivel sunt Dolj, Arges - partea de sud, Dambovita, Prahova, Brasov, Vrancea, Neamt, Bistrita-Nasaud si Satu Mare.
Potrivit ANM, numai in sase judete, situate in partea centrala si central-vestica, nivelul de umiditate din sol se situeaza la valori satisfacatoare. Astfel, aprovizionarea solului cu apa este cotata la nivel satisfacator in judetele Sibiu, Arges - partea de nord, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti - partial. De asemenea, un nivel satisfacator al apei din sol se inregistreaza in nordul judetelor Botosani si Suceava.
In ceea ce priveste evolutia fenomenului, specialistii estimeaza ca pe parcursul lunilor iulie si august seceta extrema se va extinde la nivelul intregii tarii.
Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat, miercuri, in cadrul Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, ca, pe termen lung, cantitatile de precipitatii din lunile iunie si iulie, pot ajunge si la 40 litri pe metru patrat, dar numai punctual, pe suprafete mici, ceea ce nu va ameliora seceta. Potrivit acestuia, seceta din acest an este cea mai puternica inregistrata in Romania, fiind mai accentuata decat cea din anii 1946-1947. "Cu toate acestea, zona de nord si centru a tarii nu va resimti la aceeasi intensitate acest fenomen", a mai spus Sandu.
Potrivit estimarilor Laboratorului de Prognoza de Lunga Durata, in confromitate cu datele de la Centrul European de Prognoza, in perioada iulie-septembrie este de asteptat ca regimul de precipitatii sa se situeze in general la valori deficitare comparativ cu cerintele de apa ale plantelor.
Seful Laboratului de Agrometeorologie din cadrul ANM, Elena Mateescu, declara, la inceputul acestei luni, ca zonele de sud, sud-est si est a tarii, care se confrunta in prezent cu seceta extrema - vor fi afectate de seceta si in primele doua luni de toamna, inregistrand, de asemenea, cele mai ridicate valori ale deficitelor de apa.
NewsIn