Dezechilibrele din economia romaneasca si contextul international indica riscul unei deprecieri a monedei nationale, noteaza Adevarul. Cat de puternic este leul in fata celorlalte valute? Aceasta pare a fi una dintre principalele dileme ale mediului financiar romanesc, dar si international. Asta pentru ca dezechilibrele din economia nationala par sa se adanceasca. Dar, pe de alta parte, multe fonduri straine inca mizeaza pe tendinta de apreciere a monedei nationale.
Cursul de schimb al monedei nationale a urcat, ieri, la 3,2721 lei/euro, de la 3,2606 lei/euro, cat era in ziua precedenta. Motivul tine de ordinele de cumparare ale investitorilor straini, care au plasamente atat in tara noastra, cat si in alte state din regiune.
Contul curent, alarma pentru investitorii
Astfel, leul romanesc a urmat tendinta regionala: zlotul polonez s-a depreciat cu 0,5%, iar forintul maghiar a scazut cu 0,8%.
Evolutia cursului de schimb al monedei nationale in perioada urmatoare va fi influentata de contextul international. Economistul-sef al ING Bank, Florin Citu, atrage atentia asupra deficitului de cont curent si asupra faptului ca evolutia pozitiva a indicatorilor economici ar putea fi conjuncturala. "In Romania exista o obsesie a cursului de schimb, deoarece multa lume este expusa riscului valutar", spune Citu citat de Rompres. Spre exemplu, la finalul primului trimestru al anului curent, deficitul de cont curent a depasit trei miliarde de euro, soldul fiind de 2,2 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent.
Integral in Adevarul