Vanzarile de medicamente se vor dubla pana in 2020, arata un raport al PricewaterhouseCoopers dat publicitatii. In 13 ani se va ajunge la o cifra uriasa a vanzarilor, de 1.300 de miliarde de dolari. Consumul atat de mare de medicamente va fi cauzat de imbatranirea populatiei, de cresterea numarului celor care sufera de obezitate, dar si de cererea tot mai mare de pe pietele emergente.
Raportul Pricewaterhouse Coopers arata ca sapte tari din nou venitele in clubul bogatilor pot asigura o cincime din veniturile din vanzarea de medicamente pina in 2020, in conditiile in care in 2004 erau undeva la nivelul de doar 8 procente. Este vorba de Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia. China ar putea deveni a doua sau a treia piata din lume ca marime, estimeaza compania de consultanta. China este deja piata care se dezvolta cel mai repede, cu vanzari care cresc de la an la an cu mai bine de 10 procente.
La nivel mondial, vanzarile de medicamente au crescut in 2006 cu 7 procente, asa incat oamenii au consumat medicamente in valoare de 643 miliarde de dolari, potrivit Serviciilor Intercontinentale de Marketing in domeniul Sanatatii. Reprezentantii Pricewaterhouse Coopers sunt de parere ca cererea va fi atat de ridicata in urmatorii ani, incat producatorii de medicamente nu vor putea face fata daca nu isi vor schimba strategia. Cercetarea are nevoie de mai multa atentie, dar si vanzarile ar trebui sa se faca prin unitati mai mici si mai inteligente, conduse de manageri care sa poata negocia contracte bazate pe beneficiul terapeutic dar si pe cheltuieli. Cu alte cuvinte, sustin specialistii, producatorii ar fi mai castigati daca ar creste calitatea medicamentelor decat daca ar vinde mai multe pastile.
The Money Channel