Peste 80% din romani sunt nemultumiti de pensiile pe care le primesc si considera ca viata lor este mai grea decat atunci cand lucrau, cu toate acestea jumatate dintre ei nu ar mai fi continuat sa lucreze dupa varsta de pensionare, arata un studiu despre reforma pensiilor, realizat de IMAS.
Potrivit studiului, dat publicitatii miercuri, peste 80% din persoanele intervievate sunt nemultumite de pensia pe care o primesc, in timp ce doar cinci procente sunt multimiti si un procent sunt foarte multumiti. Totodata, peste 75% din romani considera ca viata lor dupa pensionare s-a schimbat in rau sau in foarte rau.
Cu toate acestea, aproape 60% din respondenti au spus ca, in momentul pensionarii, daca ar fi avut de ales, nu ar fi continuat sa mai lucreze, in timp ce 38% au raspuns ca si-ar fi continuat activitatea.
Referitor la varstele de pensionare, aproape jumatate (42%) din romani nu stiu care este varsta legala de pensionare si majoritatea considera ca este cuprinsa undeva intre 56 si 60 de ani pentru femei si 60 si 65 de ani pentru barbati. Intrebati care ar trebui sa fie varsta pentru iesit la pensie, 75% din femei au raspuns ca ar trebui sa fie de 55 de ani sau chiar mai mica, in timp ce jumatate dintre barbati ar dori sa iasa la pensie la o varsta cuprinsa intre 56 si 60 de ani.
Studiul mai releva si faptul ca jumatate dintre romani prefera sa aiba salarii mai mari in prezent si pensii mai mici la batranete, in timp ce doar 16% se gandesc la o pensie mare la batrinete in defavoarea unui salariu mare in prezent. Romanii s-au declarat aproape in unanimitate (92%) in dezacord cu pensiile suplimentare pe care parlamentarii si le-au votat pentru fiecare mandat in parte, iar un procent destul de mare (28%) cred ca pensionarea pentru boli sau handicapuri inexistente este o modalitate de a le asigura pensionarilor conditii decente de trai.
Studiul "Varstele de pensionare, pensiile private obligatorii si alte aspecte relationate cu pensiile - opinii ale romanilor" a fost realizat de IMAS, la cererea Centrului Parteneriat pentru Egalitate. Interviurile au foat realizate in perioada 10-17 mai, pe un esantion de 1.244 de persoane peste 18 ani, iar marja de eroare aste de +/- 2,8%.
NewsIn