Patronii care angajeaza elevi si studenti pe o perioada de doua luni, in aceasta vara, vor primi, lunar, o subventie de aproape 200 lei pentru fiecare tanar salariat, noteaza Adevarul. Tinerii care se afla in vacanta vor putea lucra cu contract de munca pe durata determinata - cu norma intreaga sau timp partial de lucru, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor. Patronii ii mai pot incadra si cu contract de munca temporara, daca durata perioadei de munca este egala sau mai mica decat perioada vacantei.
Tinerii care vor dori sa aiba o vacanta activa, castigand si ceva bani de buzunar, trebuie sa stie ca, lunar, ei aduc patronului, pe langa beneficiile obisnuite, si o suma echivalenta cu jumatate din salariul minim brut pe tara garantat in plata, care se ridica in momentul de fata la 390 lei. In aceste conditii, salariul pe care il pot negocia la angajare poate fi mai mare. Stimulentul financiar dat angajatorilor se va acorda lunar, proportional cu timpul efectiv lucrat pe perioada de vacanta in luna respectiva de catre elevii si studentii incadrati in munca, in conditiile Legii 72/2007.
"In cazul in care suma cuvenita celor care ii angajeaza este mai mare, patronii isi pot recupera diferenta pana la totalul pe care il au de primit de la agentia locala pentru ocuparea fortei de munca la care sunt arondati", precizeaza ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse, (MMFES), Paul Pacuraru.
Angajatorii elevilor sau studentilor vor beneficia si de reducerea contributiei pe care o vireaza lunar in contul asigurarilor de somaj.
Fara subventie pentru tinerii angajati inainte de vacanta
Pentru obtinerea subventiei, managerii trebuie sa incheie in acest sens o conventie cu agentia locala pentru ocuparea fortei de munca, de care apartin. In cazul in care patronii doresc sa angajeze tineri din licee sau facultati inainte ca acestia sa fi intrat in vacanta, vor pierde banii acordati ca subventie pentru ei.
Aceeasi masura va fi luata si in cazul angajatorilor care i-au avut deja ca angajati, in ultimele trei luni, pe studentii sau pe elevii de pe urma carora vor sa primeasca cei aproape 200 de lei. Tinerii care solicita un job in conditiile prezentei legi trebuie sa aduca neaparat patronilor o adeverinta eliberata de institutia de invatamant pe care o frecventeaza, din care sa rezulte ca solicitantul are statut de elev sau, dupa caz, de student, si urmeaza cursurile de zi intr-o institutie de stat sau particulara, autorizata ori acreditata, in conditiile legii. In cuprinsul adeverintei trebuie precizata in mod expres perioada de vacanta pentru care se elibereaza actul doveditor.
Integral in Adevarul