Bugetul general consolidat a revenit pe excedent la finele lunii aprilie, inregistrand un surplus de 1,337 miliarde de lei, reprezentand 0,3% din PIB, rezultat din venituri de 37,727 miliarde de lei si cheltuieli de 36,389 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. Pentru primele trei luni a fost raportat un deficit al bugetului general consolidat de 0,12% din PIB, respectiv 449,8 milioane de lei.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat inca de la sfarsitul lunii aprilie ca dupa primele patru luni bugetul general consolidat a inregistrat un excedent estimat la 0,3% din PIB, pe fondul reducerii deficitului bugetului de stat. Bugetul de stat s-a mentinut pe deficit, diferenta dintre venituri (14 miliarde de lei) si cheltuieli (16,77 miliarde de lei) totalizand, la finele lunii aprilie, 2,76 miliarde de lei. Ponderea veniturilor bugetului general in PIB estimat pentru acest an, de 390,3 miliarde lei, reprezenta, la sfarsitul perioadei ianuarie - aprilie, 9,7%, usor peste nivelul cheltuielilor, de 9,3%.
Taxa pe valoarea adaugata a adus la buget 7,46 miliarde de lei in primele patru luni, iar incasarile din accize au insumat 3,39 miliarde de lei. Incasarile din contributii de asigurari sociale au urcat la 11,94 miliarde de lei, reprezentand 3,1% din PIB. Sumele colectate din impozitul pe profit si impozitul pe venit si salarii au fost apropiate, totalizand 4,57 miliarde de lei si, respectiv, 4,13 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli, cele mai mari valori au fost raportate pe segmentele "Transferuri" - 17,76 miliarde de lei si "Asistenta sociala" - 12,07 miliarde de lei. In privinta bugetelor locale, ritmul de crestere a veniturilor l-a devansat cu mult pe cel al cheltuielilor, excedentul depasind 3 miliarde de lei.
Integral in Gandul