Numele premierului britanic Tony Blair a fost vehiculat pentru presedintia Bancii Mondiale, dupa ce Paul Wolfowitz a demisionat in urma unui scandal de nepotism, a declarat vineri economistul Joseph Stiglitz, un fost responsabil al institutiei, citat de AFP.
Tony Blair, care si-a anuntat plecarea din Downing Street in 27 iunie, "este, cu siguranta, una dintre persoanele mentionate", a declarat laureatul premiului Nobel pentru postul de radio BBC5.
Un purtator de cuvant al premierului britanic a calificat informatiile din ultimele zile, potrivit carora Blair va fi numit la presedintia Bancii Mondiale, drept "speculatii", dar nu a exclus nimic oficial.
"Exista multe speculatii scapate de sub control si care sunt, in ansamblu, false si nu ar fi intelept din partea noastra sa le comentam", a spus el.
In mod traditional, presedintia Bancii Mondiale este detinuta de un american, in timp ce aceea a Fondului Monetar International (FMI) este rezervata unui european.
Stiglitz, fost vicepresedinte si economist-sef la Banca Mondiala, a afirmat ca, din punctul sau de vedere, ar fi mai potrivita o persoana cu "experienta veritabila in dezvoltare".
"Dar Blair este, in mod clar, un lider politic care are tipul de relatiile de care este nevoie, ceea ce ar fi util pentru seful institutiei", a admis el.
Tony Blair s-ar putea consacra procesului de pace din Orientul Mijlociu sau dialogului intre religii, dupa ce se va retrage de la conducerea Partidului Laburist si, implicit, a guvernului, potrivit presei britanice. El ar putea, de asemenea, sa plece intr-un turneu de discursuri si conferinte internationale, ca Bill Clinton sau Colin Powell.
Banca Mondiala este o organizatie internationala specializata in asistenta pentru dezvoltare.
NewsIn