BankNews.ro - The Business Republic

Paul Wolfowitz demisioneaza de la conducerea Bancii Mondiale
International | Data Publicarii: 18-05-2007

Presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, acuzat de nepotism, va demisiona la 30 iunie, in urma unui acord in acest sens la care a ajuns joi cu membrii Consiliului de Administratie al institutiei, anunta un comunicat oficial, citat de AFP. "Anunt astazi (joi - n.r.) ca demisionez de la presedintia grupului Bancii Mondiale la incheierea anului fiscal", adica la 30 iunie, a anuntat Wolfowitz intr-un comunicat.

"Membrii Consiliului de Administratia iau act de decizia lui Wolfowitz de a demisiona de la presedintia grupului Bancii Mondiale la incheierea anului fiscal in curs (30 iunie 2007 - n.r.)", informeaza membrii Consiliului de Administratie in acelasi comunicat, pe care l-au dat publicitatii dupa trei zile de dezbatere a cazului Wolfowitz.

Cei 24 de membri ai Consiliului de Administratie, care reprezinta 185 de state, precizeaza ca au "acceptat" asigurarile date de Wolfowitz ca a actionat "respectand etica si spiritul bunei-credinte" atunci cand a ordonat personal avansarea partenerei sale, Shaha Riza, angajata a institutiei.

"Sunt multumit ca, dupa ce au examinat probele, membrii Consiliului de Administrasie au acceptat asigurarile pe care le-am dat ca am actionat respectand etica si spiritul bunei-credinte si am facut ceea ce credeam ca serveste cel mai bine intereselor institutiei", a spus Wolfowitz in acelasi comunicat, rezultat al unui compromis intervenit intre cele doua parti.

Administratorii bancii au adaugat ca este "clar, potrivit elementelor, ca au fost comise unele greseli de catre mai multi indivizi in gestionarea acestei afaceri, iar dispozitivele Bancii s-au dovedit insuficient de riguroase pentru a face fata constrangerilor la care au fost suspuse". Ei s-au angajat sa perfectioneze aceste mecanisme interne.

Administratorii recunosc implicit ambiguitatea procedurilor Bancii in materie de conflicte de interese si regulile prea putin riguoase care reglementeaza functionarea institutiei. In fapt, comenteaza AFP, prin acest comunicat de compromis, administratorii ii permit lui Wolfowitz sa-si salveze onoarea, fara a-l disculpa insa. Wolfowitz nu pleaca nici din cauza unei greseli, nici in urma unor acuzatii umilitoare, ceea ce era, din punctul sau de vedere, inacceptabil. Avocatul sau, Robert Benett (fost avocat al presedintelui Clinton - n.r.), avertizase miercuri ca Wolfowitz "nu va demisiona sub presiuni".

Wolfowitz, in varsta de 63 de ani, este presedinte al Bancii Mondiale din iunie 2005. Iubita sa, Shaha Riza, ar fi fost detasata de la Banca Mondiala la Departamentul de Stat in septembrie 2005, la sase luni de la preluarea functiei de catre Wolfowitz, salariul acesteia continuand sa fie platit de banca. De la plecare, ea ar fi beneficiat de cresteri salariale totalizand 61.000 de dolari, avand un salariu de 193.590 de dolari, adica mai mult decat sefa ei, secretarul de stat Condoleezza Rice.

Membrii Consiliului de Administratie si-au exprimat "recunostinta" fata de Wolfowitz pentru "activitatea din cadrul Bancii Mondiale" si au subliniat "simtul datoriei si al responsabilitatii" care l-a determinat sa-si anunte demisia.

Wolfowitz nu va participa la reuniunea ministrilor de finante din G8, care are loc vineri, la Postdam, in Germania, asa cum era prevazut, au declarat surse apropiate dosarului. Acest gest, comenteaza AFP, ilustreaza faptul ca, practic, el deja a parasit presedintia Bancii Mondiale. Wolfowitz s-a angajat, de altfel, joi, sa nu ia decizii importante in materie de politica a bancii si sa nu faca numiri pana la plecarea sa propriu-zisa din institutie, potrivit unor surse.

Presedintele american George W. Bush, care implicit ii retrasese sprijinul, joi, fostului numar doi al Pentagonului, a spus ca regreta plecarea sa de la Banca Mondiala si ca "ar fi preferat sa ramana in functie". Casa Alba a anuntat insa ca presedintele George W. Bush va desemna in curand un candidat pentru succesiunea lui Wolfowitz la conducerea Bancii Mondiale.

Organizatia neguvernamentala Oxfam a apreciat, joi, ca succesorul lui Wolfowitz ar trebui sa fie desemnat in mod transparent, pe baza meritului. Potrivit unei reguli nescrise, Statele Unite aleg presedintele Bancii Mondiale, iar tarile europene pe cel al Fondului Monetar International (FMI).

Bernice Romero, din conducerea Oxfam, a spus ca acest "aranjament nedrept care functioneaza in prezent trebuie sa fie suprimat".

Lista eventualilor succesori ai lui Wolfowitz se lungeste pe zi ce trece, de la izbucnirea scandalului. In afara de fostul reprezentant american al Comertului (USTR), Robert Zoellick, care ramane favorit, mai sunt citate numele actualului numar doi al Trezoreriei SUA, Robert Kimmitt, sau cel al lui Paul Volcker, fostul presedinte al Federal Reserve, care ar putea sa asigure o perioada de interimat.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10800