Criza de personal in bancile din Romania. Managerii institutiilor bancare se plang ca sunt nevoiti sa angajeze persoane necalificate, ceea ce afecteaza eficienta serviciilor. Aceasta criza de personal impiedica dezvoltarea bancilor mici si mijlocii in urmatoarea perioada, sustin bancherii.
Institutiile bancare din Romania au cei mai putini angajati in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana. Daca in tara noastra sunt aproximativ 100 de angajati intr-o banca, in Polonia, media angajatilor dintr-o institutie bancara este de peste 200.
"Din punct de vedere al eficientei active pe salariat din pacate stam foarte rau. Avem un sfert din cat are Slovenia, o treime din cat are Ungaria, circa 70% din Polonia, 1/3 din Slovacia si un sfert din Cehia. Sistemul de pregatire al fiecarei banci va face diferenta. Bancile se vor orienta catre standardizarea proceselor de vanzari. Vor incerca sa deschida unitati mici care vor vinde produse standard in care riscul operational va fi diminuat", a spus Lucian Anghel, economist sef banca comerciala.
Reprezentantii bancilor spun ca aceasta criza de personal ii va determina sa mareasca salariile angajatilor.Unii reprezentanti ai bancilor spun ca legislatia muncii nu-i avantajeaza asa cum se intampla in celelalte tari ale Uniunii Europene.
"In Uniunea Europeana cea mai redusa perioada de proba e de 6 luni. In Romania perioada de proba este o luna. Intr-o luna un angajat nou abia invata drumul la toaleta", a spus Eugen Radulescu, analist financiar bancar.
Reprezentantii straini ai bancilor spun ca nu doar Romania trece printr-o asemenea criza.
"Parerea mea e ca avem de-a face cu un mecanism de piata, iar daca oferta este mica si cererea e mare, evident creste pretul, dar fara sa intram intr-o criza. Noi anul trecut am deschis 55 de agentii fara sa angajam un om. Eficienta a ramas la fel", este de parere Steven van Groningen, presedinte banca.
Reprezentantii bancilor spun ca aceasta criza va mai dura cel putin doi-trei ani.
Realitatea TV