Indiferent de anotimp, blocurile vechi sunt o pacoste pentru bugetul si asa mic al bucurestenilor de rand, cu venituri nu cine stie ce. Oamenii sunt bucurosi ca au un acoperis al lor deasupra capului, dar uzura cladirilor varstnice isi spune cuvantul. Din cauza izolatiilor deteriorate, care si asa la vremea lor n-au fost prea procopsit executate, si a peretilor subtiri, orice ar face, proprietarii ies mereu in pierdere. Iarna, intretinerea este tot mai costisitoare - nu toata lumea are bani de termopane -, iar vara, din cauza caldurii inabusitoare, oamenii n-au ce face si isi pun in functiune ventilatoarele sau, cei mai cu dare de mana, aparatul de aer conditionat.
Constructorii, multi dintre ei, care au participat la inaltarea blocurilor de care vorbim, au convingerea ca peste doua treimi dintre ele au o izolatie termica de mantuiala, care trebuie refacuta. Pentru a pastra in apartamente caldura caloriferelor, constructiile ar trebui izolate termic, prin captusirea lor exterioara cu polistiren, de exemplu.
Numai ca asa ceva costa atat de mult ca asociatiile de proprietari, speriate, renunta sa inceapa astfel de lucrari, pentru care fiecare apartament ar trebui sa plateasca intre 2500 si 3000 de euro. Fireste, cu aceasta ocazie, si fatadele ar fi refacute, iar imaginea orasului ar fi alta. Prin ferestre si pereti se pierde pana la 25% din enegia termica din incapere.
Cronica Romana