Imigrantii din Uniunea Europeana sunt o problema pentru piata muncii din Romania, potrivit unui studiu de impact realizat in luna martie a acestui an de institutiile specializate in activitatea cu strainii, noteaza Adevarul. Au salarii de trei ori mai mari ca muncitorii autohtoni, sunt angajati mai mult pe pile si relatii, nu cunosc limba romana, creeaza probleme de integrare si o atmosfera neplacuta la locul de munca. Aproape jumatate dintre ei sunt sefi si directori, cu salarii enorme.
Acestea sunt doar cateva dintre problemele semnalate despre angajatii straini din Romania, in studiul de impact "Liberalizarea pietei muncii in Romania. Oportunitati si riscuri", realizat de Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS), Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) si Universitatea din Oradea.
Pile, cunostinte, relatii, in varianta economiei de piata
Cetatenii din UE care muncesc in Romania ocupa in general functii de conducere sau posturi cheie in organigrama societatii comerciale in care functioneaza. Numai ca ei beneficiaza de contracte de munca nu pe baza unei verificari sau a unei selectii de aptitudini, ca in cazul angajatilor romani, ci in virtutea unui grad de rudenie sau de prietenie cu angajatorii, se afirma in studiul mentionat.
In plus, prin necunoasterea limbii romane, strainii creeaza tensiuni in randul subalternilor, in conditiile in care nu ocupa posturi cu calificare sub medie. Si asta in timp ce institutiile care recruteaza forta de munca romaneasca pentru export trebuie sa-i verifice pe toti romanii care vor sa lucreze afara, pentru a vedea daca ei cunosc limba tarii de destinatie. Studiul indica, in acest caz, ca n-ar fi rau ca si strainii care activeaza aici sa fie cuprinsi intr-un program obligatoriu de insusire a unor cunostinte minime de limba romana si a unor date legate de Romania.
Potrivit autorilor, cheltuielile legate de acest program ar trebui sa revina angajatorilor, sprijiniti de Ministerul Muncii si de cel al Educatiei.
Salariul minim, triplu fata de cel al romanilor
In timp ce salariatii autohtoni primesc o leafa minima de 370 lei, strainilor trebuie sa li se asigure un salariu de minimum 1.077 lei. Ordonanta de Urgenta 194/2002, care le conditioneaza dreptul de sedere in Romania, precizeaza clar ca salariul inscris in contractul individual de munca al unui strain este cel putin la nivelul salariului mediu pe economie. Legat de aceasta situatie, studiul mai semnaleaza un aspect cel putin anormal.
Analiza salariilor si a locurilor de munca a cetatenilor din UE veniti aici indica si alte motivatii. Fie au salarii de 300 Eu pe luna, in conditiile in care in tara lor, valoarea ajutoarelor sociale este dublul a ceea ce primesc oficial, declarat in Romania, fie au salarii enorme - pana la 23.000 Eu/lunar - cu care pot face mult mai multe aici decat acasa, dat fiind faptul ca impozitele si taxele sunt mult mai mici decat in tara lor de origine.
Integral in Adevarul