BankNews.ro - The Business Republic

Mituri false despre banii europeni
Finante-Banci | Data Publicarii: 26-04-2007

Exista deja prejudecati despre piedicile care pot aparea in calea proiectelor ce candideaza pentru bani europeni. Reteaua Eurolink a descoperit nu mai putin de sapte astfel de idei preconcepute despre cum ar trebui sa se acceseze acesti bani. Expertii demonteaza, pe rand, una cate una, noteaza Evenimentul Zilei.

Proiectele trebuie intocmite de firme specializate

Diversiunile  identificate se refera la traseul prea complicat al documentelor. Sever Avram, presedinte executiv Eurolink, considera ca prejudecatile sunt produse chiar de autoritatile care ar trebui sa organizeze procesul de gestionare a dosarelor pentru accesul la banii Uniunii Europene.

"Se considera ca solicitantii ar trebui sa astepte aparitia Ghidurilor solicitantului pentru ca apoi sa se apuce de elaborarea proiectelor. Este eronat pentru ca beneficiarii trebuie cu mult inainte sa demareze proiectele tehnice, obtinerea avizelor, efectuarea studiilor de fezabilitate pentru ca, ulterior, stabilirea eligibilitatii se bazeaza tocmai pe aceste documente", spune Avram.

Un alt aspect important care este perceput gresit este faptul ca proiectele s-ar putea intocmi fara a fie cunoscute strategiile precise de dezvoltare ale zonei pentru care se solicita banii.

Centrul nu evalueaza nevoile locale

Eurolink a mai observat ca nu este suficienta informarea cu privire la proiecte de pe paginile de internet ale ministerelor si din ghidurile solicitantului.

"Ghidurile nu cuprind decat informatii care nu ofera sprijin practic", se arata intr-un studiu mai amplu. In acelasi material, Eurolink sustine ca implicarea autoritatilor centrale este gresit perceputa "pentru ca programele operationale sunt un exercitiu de democratie si nimeni nu va veni de la centru sa evalueze problemele locale".

"Mai este un aspect important. Cu mult inainte de demararea unui proiect trebuie studiata piata subcontractorilor potentiali si intocmirea unor caiete de sarcini complete", a mai explicat Avram.

Primarii apeleaza la specialisti

Primarii din Timis sunt nevoiti sa lase deoparte astfel de prejudecati pentru ca au un partener cunoscator. Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala Timis ii impinge de la spate, organizeaza intalniri cu primarii si cu expertii angajati de fiecare primarie pe diferite proiecte.

La Craiova, de exemplu, se pregateste un proiect pentru alimentare cu apa si canalizare. "La noi a fost doar o mica problema cand angajatul primariei care se ocupa cu asta si-a dat demisia. A trebuit sa facem concurs, sa angajam pe altcineva. Dar ADETIM face tot timpul intalniri. Acum suntem in faza de studiu de fezabilitate pentru apa si canal", spune primarul comunei, Ioan Petrovici.

MOTIVATII

Doar sapte diversiuni

1. Trebuie sa se astepte aparitia Ghidurilor solicitantilor - FALS, trebuie pornite proiectele tehnice si studii.

2. Pot fi intocmite proiecte fara a se cunoaste exact prioritatile zonei - FALS, totul trebuie facut in baza unei strategii.

3. Se pot ocupa singuri de proiecte - FALS, este nevoie de o echipa de specialisti.

4. Informatiile oficiale de pe internet sunt suficiente - FALS, este nevoie de un management profesionist.

5. Autoritatile centrale vor indica proiectele necesare in localitate - FALS, nimeni nu va veni sa evalueze nevoile locale.

6. Proiectele vor putea fi depuse oricand - partial FALS, proiectele vor fi finantate dupa regula primul venit primul servit.

7. La organizarea de achizitii publice, firmele interesate vin de la sine - FALS, trebuie studiata piata.

Evenimentul Zilei

http://www.banknews.ro/stire/10411