Romanii muncesc pana la 26 Aprilie pentru stat. Aceasta este deci "ziua libertatii fiscale", ziua cand contribuabilul mediu poate incepe, in sfarsit, sa lucreze pentru sine. La scara unei zile de munca de 8 ore, 31,8% reprezinta doua ore si 33 minute. Cine are program de la 8, doar de la ora 10 si 33 de minute incepe sa lucreze pentru sine, se arata intr-un studiu al Centrului Independent de Studii in Economie si Drept.
Conform Ministerului Economiei si Finantelor, "veniturile bugetare" au reprezentat in 2006 31,8% din Produsul Intern Brut (PIB). Altfel spus, totalitatea impozitelor, taxelor si cotizatiilor platite de contribuabili se ridica la 31,8% din bogatia creata in tara in decurs de un an. Aceasta inseamna 116 zile din 365. Astfel, ziua de 26 Aprilie poate fi sarbatorita de contribuabilul roman ca "ziua libertatii fiscale". Aceasta sarbatoare soseste cu 5 zile mai tarziu decat anul trecut, deoarece in 2005, prelevarile obligatorii au fost de 30,2% din PIB, adica echivalentul a 111 zile dintr-un an.
Ziua libertatii fiscale este un indicator care prezinta intr-o forma usor de inteles pentru contribuabil care este nivelul prelevarilor obligatorii totale efectuate de catre stat asupra veniturilor tuturor contribuabililor din Romania. El arata ca o crestere a "veniturilor bugetare" este echivalenta cu o reducere a ponderii veniturilor contribuabililor in total: mai mult la stat inseamna mai putin pentru contribuabil.
La nivelul Uniunii Europene, Romania se situeaza printre primele locuri din punctul de vedere al "libertatii fiscale" (media Uniunii fiind in jur de 40%) dar si al ratei cresterii economice, iar tarile cu rate inalte ale prelevarilor obligatorii au, in general, o crestere economica mai redusa.
In concluzie, daca Romania doreste sa ajunga din urma tarile bogate, ea trebuie sa "alerge repede", adica sa aiba o rata ridicata a cresterii economice. Acest lucru presupune, printre altele, si o povara fiscala cat mai redusa.
Redactia BankNews.ro