Teama ca relaxarea creditarii va scumpi si mai mult locuintele i-a determinat pe multi romani sa treaca pragul bancilor, pentru a apuca sa se imprumute inainte ca preturile sa creasca si mai mult. Deocamdata, pana cand BNR va da primul OK pe noile norme de creditare, bancile inca solicita avansul de 25 la suta din suma imprumutata, lucru care pentru foarte multi reprezinta o adevarata problema.
E drept, solutii se gasesc. Una ar fi obtinerea unui credit de nevoi personale nenominalizate, care sa fie apoi depus ca avans la noul credit imobiliar. Trebuie insa tinut cont ca valoarea cumulata a ratelor lunare (atat pentru creditul de nevoi personale, cat si pentru cel imobiliar) nu trebuie sa depaseasca 40% din venitul lunar net.
O alta solutie este accesarea unuia dintre programele de economisire-creditare oferite de banci, in urma caruia, dupa circa 18 luni de economisire, se poate obtine un imprumut a carui valoare depinde de suma acumulata.
O atentie ridicata trebuie acordata de catre doritorii de imprumuturi bancare taxelor si comisioanelor aferente creditului. Nu intotdeauna creditul cu cea mai mica dobanda presupune si cea mai mica rata lunara, diversele costuri colaterale putand "umfla" rata cu pana la 30 de euro pe luna - bani care atarna greu la buzunarul imprumutatului.
Estimarile specialistilor pe piata imobiliara, dar si cele ale bancherilor sunt insa aproape unanime: locuintele se vor scumpi in acest an, in principal din doua motive: deficitul de case si apartamente care a ajuns la peste 200.000 de apartamente (iar o oferta redusa duce la cresterea pretului) si lipsa de personal calificat care duce la majorari salariale pe piata constructiilor (asta pe langa scumpirea materialelor), transferate apoi asupra produsului finit - locuinta. Una peste alta, doritorii de imprumuturi trebuie sa fie extrem de atenti si la moneda in care iau creditul.
Varianta cea mai recomandata este ca imprumutul sa fie luat in moneda in care se incaseaza salariul, cazul creditului in monede exotice (yeni, franci elvetieni sau forinti unguresti) fiind expus unui risc dublu: cel de curs si cel de dobanda. Si mai tragem un semnal de alarma: atentie la creditele care au dobanda fixa numai in primul an, iar apoi se trece pe variabila: ulterior, rata poate creste cu pana la 100 de euro. E drept, si in acest caz exista solutia refinantarii imprumutului, daca nu se stipuleaza in contractul de credit contrariul.
Desigur, evitarea alergaturii de la banca la banca poate fi facuta si apeland la o agentie de brokeri de credite, care cauta, fara niciun cost suplimentar pentru client, cea mai convenabila varianta de finantare.
Integral in Gandul