Autenticitatea pe care si-au pastrat-o satele romanesti poate constitui un punct pe care autoritatile il pot exploata pentru atragerea turistilor straini, a declarat directorul executiv al Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic-Cultural (ANTREC), Radu Colis. "In alte tari, chiar si turismul rural a devenit foarte modern. La noi, satul si-a pastrat originalitatea si acesta este un lucru care ii atrage pe turistii straini", precizat Colis. El a mai spus ca publicul tinta al proprietarilor de pensiuni din Romania il reprezinta turistii de peste 35 de ani, care cauta locuri in care isi pot petrece in liniste concediul. Conform datelor oferite de ANTREC, majoritatea turistilor care prefera turismul rural sunt germani, francezi, spanioli si italieni.
Spre deosebire de turismul clasic, segment in care Romania a pierdut teren fata de celelalte tari, turismul rural reuseste sa tina pasul cu ce ceea ce se intampla in strainatate, a mai spus Colis. "Problema noastra o reprezinta infrastructura. Din pacate, exista destule locuri in care se ajunge destul de greu din cauza drumurilor proaste. In privinta serviciilor, conditiile sunt comparabile cu cele din alte tari", a adaugat Colis.
Tarifele de cazare practicare in turismul rural sunt mult mai avantajoase fiind mult sub cele percepute de hoteluri. Astfel, in sezonul 2007, o camera dubla la o pensiune de 1-3 margarete costa intre 40 si 80 lei pe noapte, iar la una de 4 sau 5 margarete, camera dubla varieaza intre 150 si 200 lei. Pretul unui meniu complet este de 50 lei pe zi.
NewsIn