BankNews.ro - The Business Republic

S & P a schimbat perspectiva ratingului Romaniei din pozitiv in stabil
Finante-Banci | Data Publicarii: 06-04-2007

Agentia internationala de rating Standard & Poor's (S & P) a coborat perspectiva ratingurilor atribuite Romaniei de la pozitiv la stabil, datorita lipsei de transparenta a factorului politic, a anuntat, joi, un comunicat S & P.

In acelasi timp, agentia a confirmat ratingurile in moneda straina pe termen lung si scurt la "BBB-", respectiv "A-3", si in lei la "BBB" si "A-3". "Reviziuirea perspectivei este indicata de prelungirea lipsei de vizibilitate politica de la inceputul lui 2007, ceea vine intr-un moment cand problemele ce tin de politici raman semnificative, atat in ceea ce priveste refirneke structurale necesare pentru a beneficia din plin de statutul de membru al UE, cat si din punctul de vedere al angajamentului de a tine in frau dezechilibrele externe tot mai mari alimentate de cerere", spune Remy Salters, analistul sef al S&P pentru Romania.

Aderarea la UE a aparut intr-un moment de incertitudine politica tot mai mare, comenteaza analistii agentiei. Tensiunile din interiorul executivului si intre executiv si parlament, i-au tinut ocupati pe politicieni. Astfel, Calin Popescu Tariceanu a dizolvat fragila coalitie de dreapta-centru si a format un guvern minoritar condus de PNL, mai spune in raport S&P.

Agentia spune ca noua coalitie va supravietui doar cu sprijinul social-democratilor. "Desi casatoria aceasta de convenienta ar putea reduce pe termen scurt posibilitatea unei schimbari politice violente, insa sansa unor reforme structurale sanatoase si reactia guvernului la riscurile macroeconomice pare slaba", se spune in raportul S&P.

Analistii sunt ingrijorati de impactul pe care l-ar putea avea asupra ratingurilor cererea interna tot mai mare si a exploziei creditarii, in contextul unei cresteri economice peste potential si a unui deficit de cont curent care urca peste 10%din PIB.

"Banca centrala a inregistrat un oarecare succes in reducerea inflatiei (4,9% in decembrie 2006), insa in procesul dezinflatiei a fost ajutata de aprecierea puternica a leului, marind expunerea la riscul schimbarii directiei fluxurilor de capital, care au intrat ca urmare a liberalizarii contului de capital anul trecut", se mai spune in raportul agentiei. Banca Nationala a Romaniei se va confrunta in perioada urmatoare cu probleme legate de tintele propuse si ratele de schimb, iar micsorarea ratelor dobanzilor interne, proces ce a inceput la finalul lui 2006, va pune presiuni suplimentare pe politica fiscala pentru limitarea avansului cererii.

"Totusi, o crestere a deficitului fiscal este asteptata in 2007, estimata la 2,8% din produsul intern brut (PIB), datorita esecului guvernului de a mari veniturile, de a reloca cheltuielile si de a limita cheltuielile curente in fata presiunilor legate de alocarea banilor europeni", spune Remy Salters, analistul sef al S&P pentru Romania.

S&P nu se asteapta ca deficitul de cont curent sa coboare semnificativ pana in 2010. Desi fluxurile de investitii strine directe vor continua sa faca presiune asupra acumularii datoriei externe, este de asteptat ca imprumuturile nete din afara tarii sa depaseasca 15% din factura contului curent in intervalul 2007-2009, si se vor concentra in sectorul privat, spune Salters.

Perspectiva stabila echilibreaza datoria joasa a sectorului public din Romania, potentialul mare de crestere economica si posibilitatea unei imbunatatiri pe termen lung structurale in interiorul Uniunii Europene, cu flexibilitatea bugetara limitata si cu lichiditatea externa in scadere.

O stabilizare pe termen lung a mediului politic, combinata cu o rebalansare a combinatiei de politici, care au putea tempera riscurile macreconomice ale cresterii cererii, ar putea crea posibilitatea schimbarii perspectivei, de la stabil la pozitiv, precizeaza Salters.

O abordare prudenta a politicilor fiscale si salariale, o gestionare atenta a fluxurilor de capital si o monitorizare stricta a sectorului financiar, sunt chestiunile esentiale pentru analiza ratingului asociat Romaniei, mai spune analistul sef pentru Romania al S&P.

Standard&Poor's a ridicat, pe 5 septembrie 2006, perspectiva de rating a Romaniei, de la stabil la pozitiv, pe baza imbunatatirii reformelor structurale economice si institutionale realizate in perspectiva aderarii si a confirmat calificativele atribuite imprumuturilor pe termen scurt si lung in valuta si in lei.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/10081