Un post permanent in institutiile UE se ocupa numai in urma promovarii unui concurs, in care sunt testate atat cunostintele de specialitate cat si cunostintele despre UE. Toate etapele de selectie dureaza in medie 9 luni. Insa pregatirea pentru competitie poate dura intre 6 luni si cativa ani, in functie de timpul si determinarea fiecaruia. Daca treci cu bine de aceste probe foarte riguroase devii laureat si intri pe lista de rezerve. Abia atunci poti candida efectiv pentru un post vacant in cadrul unei institutii. La sfarsitul lui 2006 s-au publicat primele liste de rezerva, ale competitiilor desfasurate in cursul anului.
Astfel din 2007 au inceput sa lucreze in institutii primii functionari europeni de nationalitate romana. Ei sunt corectori, traducatori, interpreti si juristi-lingvisti.
In general, selectia se desfasoara in trei etape:
1. Testele de preselectie: se desfasoara in a doua limba cunoscuta de candidat, sunt teste grila si au doua directii principale:
a. Un test referitor la dezvoltarea Uniunii Europene si politicile comunitare;
b. Un test de rationament verbal si numeric;
2. Proba scrisa: Un test grila in domeniul de specialitate ales de candidat (audit, administratie si resurse umane, agricultura, drept, economie, secretariat etc.) si un eseu
3. Proba orala: Interviu cu comitetul de selectie
Toate 3 probele se sustin la alegere in engleza, franceza sau germana.
Pe 21 si 22 aprilie 2007 Euroconcurs.ro organizeaza in Bucuresti 2 seminarii de pregatire pentru competitiile UE. Din acest an, romanii pot candida pentru orice post scos la concurs de catre institutiile UE, pentru pozitii temporare sau permanente. Ei intra insa in competitie directa cu persoane din celelalte 26 de state membre. In 2006, 16000 de romani s-au inscris pentru a sustine testele de preselectie pentru un job in institutiile Uniunii Europene, candidand pe circa 800 de locuri (domenii: administratie publica europeana, drept, audit, economie, secretariat, traduceri, interpretare).
Un job in institutiile Uniunii Europene reprezinta o excelenta oportunitate de cariera atat pentru cei care traiesc in Romania cat si pentru romanii care traiesc in stainatate. Mediul de lucru international, multicultural, salariul motivant si, nu in ultimul rand pozitia sociala si sentimentul ca participi la construirea Europei unite sunt principalele motive pentru care romanii aleg sa lucreze pentru Uniunea Europeana.
Detalii despre seminar si cum puteti participa: euroconcurs.ro
Redactia BankNews.ro