Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024

Data publicarii: 23-08-2024 | Educatie
Cheltuielile pentru începutul anului școlar rămân la un nivel similar cu cel de anul trecut, în contextul în care 73% dintre părinți sunt îngrijorați de creșterea prețurilor pentru cumpărăturile zilnice, relevă studiul Deloitte back-to-school 2024. Părinții cu venituri mici și medii estimează că vor cheltui mai puțin pentru aceste achiziții, cu 4% și, respectiv, 9%, din cauza bugetelor mai restrânse și a incertitudinilor economice. În schimb, cei cu venituri ridicate intenționează să aloce mai mulți bani (+5%), însă doar din cauza scumpirii produselor necesare.

Bugetul mediu pentru cumpărăturile destinate începutului de an școlar se menține la aproximativ 586 de dolari per copil, cu o scădere minoră față de 2023, iar piața totală se stabilizează în jurul valorii de 32 de miliarde de dolari. Vânzările de haine și rechizite rămân constante, în timp ce cele de produse tehnologice scad cu 11%. Dacă se impun reduceri bugetare, părinții vor ajusta cheltuielile pe rechizite (40%) și îmbrăcăminte (28%).

Pe de altă parte, 86% dintre părinți își înscriu copiii la activități extrașcolare, pentru care estimează un cost anual de 582 de dolari per copil. Aceștia consideră că activitățile extrașcolare sunt esențiale pentru viitorul copiilor, sănătatea lor mintală și gestionarea timpului liber în absența părinților.

Majoritatea părinților preferă să facă cumpărăturile de la comercianți locali, care oferă opțiuni convenabile de livrare și retur, iar magazinele generaliste și cele online sunt preferate datorită prețurilor competitive și confortului. În plus, o parte din părinți plănuiesc să folosească inteligența artificială generativă și rețelele sociale pentru a economisi timp și bani.

Studiul subliniază că prețul devine un criteriu mai important decât loialitatea față de brand, astfel că mulți părinți sunt dispuși să schimbe brandul sau să opteze pentru mărci proprii ale retailerilor. Totodată, interesul pentru economia circulară crește, cu 43% dintre părinți dispuși să achiziționeze produse la mâna a doua, deși economiile obținute sunt relativ modeste.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: