Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București

Data publicarii: 12-07-2024 | Bursa
Hidroelectrica a sărbătorit un an de la listarea sa la Bursa de Valori București (BVB), o etapă marcată de performanțe remarcabile. În acest interval, acțiunile companiei au fost cele mai tranzacționate pe BVB, iar capitalizarea bursieră a crescut cu 24%. Listarea din 12 iulie 2023 a urmat celei mai mari oferte publice inițiale (IPO) din istoria BVB, atrăgând 9.28 miliarde RON pentru 89.7 milioane de acțiuni, echivalentul a 19.94% din totalul acțiunilor Hidroelectrica. Oferta a devenit astfel cea mai mare din Europa și a patra la nivel global în 2023.

Astăzi, Hidroelectrica este cea mai mare companie românească după capitalizare, aceasta atingând 57.89 miliarde de lei. Compania a fost inclusă în multiple indice bursieri încă din prima zi de tranzacționare, având a treia cea mai mare pondere în indicele principal BET. IPO-ul de dimensiuni semnificative a facilitat și includerea sa în indicii FTSE Russell pentru Piețe Emergente și MSCI.

În decursul primului an pe BVB, acțiunile Hidroelectrica au înregistrat peste 213,000 de tranzacții, însumând peste 43 milioane de acțiuni și o valoare totală de peste 5 miliarde de lei. Luând în calcul dividendele distribuite, randamentul total al investiției în acțiunile H2O a fost de 37%, în timp ce randamentul prețului acțiunilor a fost de 24%. Performanțele remarcabile subliniază poziția de lider a Hidroelectrica în sectorul energetic și pe piața de capital din România.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: