Gazprom intentioneaza sa reduca la jumatate capacitatea viitorului gazoduct Turkish Stream
Data publicarii: 07-10-2015 | InternationalGrupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor mondial de gaze naturale, a informat autoritatile de la Ankara de intentia sa de a reduce cu 50% capacitatea gazoductului Turkish Stream, informeaza Bloomberg.
Conducta Turkish Stream ar urma sa traverseze Marea Neagra pana la granita dintre Turcia si Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit in luna decembrie 2014 intre Gazprom si compania turca Botas, capacitatea totala a intregului proiect Turkish Stream este estimata la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.
O capacitate anuala 'realista' pentru aceasta conducta ar fi una de 32 miliarde metri cubi, a declarat marti directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, la un forum economic organizat la Sankt Petersburg. Acest volum, echivalent cu aproximativ doua treimi din cantitatea de gaze naturale consumata anul trecut de Turcia, va fi subiectul viitoarelor negocieri intre cele doua tari a mai spus Miller.
O serie de oficiali din Ministerul Energiei din Turcia au confirmat pentru Reuters ca Gazprom a informat autoritatile de la Ankara de intentia sa de a reduce cu 50% capacitatea gazoductului Turkish Stream, adaugand insa ca aceasta nu va reprezenta o problema pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Turciei.
Lucrarile de constructie la gazoductul Turkish Stream urmau sa inceapa in luna iunie a acestui an, insa, pana acum, guvernele rus si turc nu au semnat un acord oficial in acest sens. Zilele trecute ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat ca Rusia si Turcia vor semna un acord interguvernamental cu privire la Turkish Stream abia in luna decembrie 2015 sau la inceputul lui 2016.
Intre timp, luna trecuta Gazprom si o serie de companii europene au decis sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica pana la 110 miliarde meri cubi pe an, incepand din 2019.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile