Guvernul britanic plateste 6% dobanda romanilor la lira sterlina

Data publicarii: 17-10-2008 | Finante-Banci

Royal Bank of Scotland (RBS), banca intrata recent in Romania prin achizitia diviziei locale a ABN AMRO, a venit cu prima oferta de depozite in lire sterline de pe piata romaneasca, noteaza Cotidianul.

Potrivit unui comunicat al bancii, RBS ofera o dobanda de 4,89% pe an pentru depozitele constituite pe o saptamana, termen oarecum inedit pentru ofertele standard ale bancilor din Romania care practica, in general, drept cea mai scurta scadenta, depozitele pe o luna. Pentru depozitele in lire constituite pe o luna dobanda este de 5,09%, aceasta urcand pana la 6,05% pentru depozitele constituite pe 12 luni. Banca mai ofera posibilitatea constituirii de depozite pe trei si sase luni.

Ca o comparatie, rata anualizata a inflatiei a urcat Marea Britanie la 5,2% in septembrie, o valoare-record a ultimilor ani. Potrivit reprezentantilor bancii, s-a lansat oferta in lire sterline pentru ca "RBS Romania a constatat ca exista cerere in acest sens".

Pentru depozitele constituite in lire sterline, franci elvetieni si dolari americani, banca stabileste o suma minima a depozitului, de 2.000 de unitati monetare - lire, franci sau dolari. Pentru plasamentele facute in franci si dolari, RBS plateste dobanzi cuprinse intre 1,84% (pe o saptamana) si 2,94% (pe un an), respectiv 2,80% si 3,51%.

Banca are in oferta standard si depozite in lei si euro, si cere si aici sume minime pentru constituirea depozitului, iar dobanda platita variaza si in functie de marimea acestuia. Astfel, pentru depozitele constituite in moneda nationala, suma minima este de 1.500 de lei, iar pentru cele in moneda europeana - 500 de euro. In cazul leului, dobanda pleaca de la 9% si poate ajunge si la 12,15%, iar pentru euro, banca plateste intre 2,5 si 4,5%. Si aici scadenta pleaca de la o saptamana.

RBS este una dintre cele mai mari institutii financiare din lume, cu 170.000 de angajati care deservesc o retea activa in 50 de tari. In urma crizei internationale, banca a avut probleme grave, care au culminat cu nationalizarea sa de catre Guvernul Marii Britanii. Statul britanic a salvat RBS anuntand o infuzie de 20 de miliarde de lire (34 de miliarde de dolari), in schimbul carora a preluat pachetul majoritar de actiuni. RBS este a doua banca din Marea Britanie.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: