Guvernul britanic plateste 6% dobanda romanilor la lira sterlina
Data publicarii: 17-10-2008 | Finante-BanciRoyal Bank of Scotland (RBS), banca intrata recent in Romania prin achizitia diviziei locale a ABN AMRO, a venit cu prima oferta de depozite in lire sterline de pe piata romaneasca, noteaza Cotidianul.
Potrivit unui comunicat al bancii, RBS ofera o dobanda de 4,89% pe an pentru depozitele constituite pe o saptamana, termen oarecum inedit pentru ofertele standard ale bancilor din Romania care practica, in general, drept cea mai scurta scadenta, depozitele pe o luna. Pentru depozitele in lire constituite pe o luna dobanda este de 5,09%, aceasta urcand pana la 6,05% pentru depozitele constituite pe 12 luni. Banca mai ofera posibilitatea constituirii de depozite pe trei si sase luni.
Ca o comparatie, rata anualizata a inflatiei a urcat Marea Britanie la 5,2% in septembrie, o valoare-record a ultimilor ani. Potrivit reprezentantilor bancii, s-a lansat oferta in lire sterline pentru ca "RBS Romania a constatat ca exista cerere in acest sens".
Pentru depozitele constituite in lire sterline, franci elvetieni si dolari americani, banca stabileste o suma minima a depozitului, de 2.000 de unitati monetare - lire, franci sau dolari. Pentru plasamentele facute in franci si dolari, RBS plateste dobanzi cuprinse intre 1,84% (pe o saptamana) si 2,94% (pe un an), respectiv 2,80% si 3,51%.
Banca are in oferta standard si depozite in lei si euro, si cere si aici sume minime pentru constituirea depozitului, iar dobanda platita variaza si in functie de marimea acestuia. Astfel, pentru depozitele constituite in moneda nationala, suma minima este de 1.500 de lei, iar pentru cele in moneda europeana - 500 de euro. In cazul leului, dobanda pleaca de la 9% si poate ajunge si la 12,15%, iar pentru euro, banca plateste intre 2,5 si 4,5%. Si aici scadenta pleaca de la o saptamana.
RBS este una dintre cele mai mari institutii financiare din lume, cu 170.000 de angajati care deservesc o retea activa in 50 de tari. In urma crizei internationale, banca a avut probleme grave, care au culminat cu nationalizarea sa de catre Guvernul Marii Britanii. Statul britanic a salvat RBS anuntand o infuzie de 20 de miliarde de lire (34 de miliarde de dolari), in schimbul carora a preluat pachetul majoritar de actiuni. RBS este a doua banca din Marea Britanie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025