Guvernul britanic plateste 6% dobanda romanilor la lira sterlina
Data publicarii: 17-10-2008 | Finante-BanciRoyal Bank of Scotland (RBS), banca intrata recent in Romania prin achizitia diviziei locale a ABN AMRO, a venit cu prima oferta de depozite in lire sterline de pe piata romaneasca, noteaza Cotidianul.
Potrivit unui comunicat al bancii, RBS ofera o dobanda de 4,89% pe an pentru depozitele constituite pe o saptamana, termen oarecum inedit pentru ofertele standard ale bancilor din Romania care practica, in general, drept cea mai scurta scadenta, depozitele pe o luna. Pentru depozitele in lire constituite pe o luna dobanda este de 5,09%, aceasta urcand pana la 6,05% pentru depozitele constituite pe 12 luni. Banca mai ofera posibilitatea constituirii de depozite pe trei si sase luni.
Ca o comparatie, rata anualizata a inflatiei a urcat Marea Britanie la 5,2% in septembrie, o valoare-record a ultimilor ani. Potrivit reprezentantilor bancii, s-a lansat oferta in lire sterline pentru ca "RBS Romania a constatat ca exista cerere in acest sens".
Pentru depozitele constituite in lire sterline, franci elvetieni si dolari americani, banca stabileste o suma minima a depozitului, de 2.000 de unitati monetare - lire, franci sau dolari. Pentru plasamentele facute in franci si dolari, RBS plateste dobanzi cuprinse intre 1,84% (pe o saptamana) si 2,94% (pe un an), respectiv 2,80% si 3,51%.
Banca are in oferta standard si depozite in lei si euro, si cere si aici sume minime pentru constituirea depozitului, iar dobanda platita variaza si in functie de marimea acestuia. Astfel, pentru depozitele constituite in moneda nationala, suma minima este de 1.500 de lei, iar pentru cele in moneda europeana - 500 de euro. In cazul leului, dobanda pleaca de la 9% si poate ajunge si la 12,15%, iar pentru euro, banca plateste intre 2,5 si 4,5%. Si aici scadenta pleaca de la o saptamana.
RBS este una dintre cele mai mari institutii financiare din lume, cu 170.000 de angajati care deservesc o retea activa in 50 de tari. In urma crizei internationale, banca a avut probleme grave, care au culminat cu nationalizarea sa de catre Guvernul Marii Britanii. Statul britanic a salvat RBS anuntand o infuzie de 20 de miliarde de lire (34 de miliarde de dolari), in schimbul carora a preluat pachetul majoritar de actiuni. RBS este a doua banca din Marea Britanie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman