Ultimele stiri si informatii din Economie
-
DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
Compania aeriană 100% românească DAN AIR sărbătorește un an de activitate pe Aeroportul Internațional “George Enescu” din Bacău, perioadă în care a transportat 206.000 de pasageri către 13 destinații din 7 țări europene
-
Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
Modificările introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 129/2024 privind sistemul RO e-Transport vizează o aplicare mai echitabilă a sancțiunilor pentru contribuabili, corelând severitatea acestora cu frecvența abaterilor. Principala schimbare constă în aplicarea graduală a sancțiunilor pentru nerespectarea obligațiilor de raportare.
-
Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
Reîntoarcerea angajaților la birou câștigă teren, conform unui sondaj realizat de Genesis Property, care relevă că 63% dintre angajați lucrează acum exclusiv de la birou, în timp ce doar 10% rămân în regim de muncă remote.
-
Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
OMV Petrom, liderul regional în sectorul energetic din sud-estul Europei, a finalizat recent achiziția mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice de la compania daneză Jantzen Renewables, cu sprijinul Deloitte România. Tranzacția, inițiată în iunie 2023 și aprobată de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe, marchează o etapă importantă în planul de extindere a energiei regenerabile al OMV Petrom, vizând diversificarea surselor de energie și reducerea amprentei de carbon.
-
Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
Companiile multinaționale se confruntă cu provocări tot mai mari în materie de conformare fiscală, pe fondul intensificării reglementărilor fiscale globale, conform raportului Deloitte 2024 Global Tax Policy Survey. Potrivit studiului, 70% dintre companii estimează că obligațiile de raportare fiscală vor continua să crească.
-
OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
OMV Petrom a finalizat achiziția mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice de la compania daneză Jantzen Renewables, consolidându-și astfel angajamentul față de energia regenerabilă. Proiectele, cu o capacitate instalată de aproximativ 710 MW, sunt situate în județul Teleorman și se află în faza „ready-to-build”. Această capacitate va face ca parcurile să fie printre cele mai mari din Europa de Sud-Est, având un rol important în tranziția energetică a României.
-
NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
NewCold, unul dintre cei mai importanți operatori de depozite automatizate congelate la nivel global, și-a extins prezența în România prin achiziționarea unui teren de 9 hectare în nordul Bucureștiului, în apropierea centurii A0.
-
Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
Durabilitatea joacă un rol tot mai important în planificarea dezvoltării economice și sociale, cu un accent deosebit pe inițiativele din Uniunea Europeană, precum Green Deal, Fit for 55 și noua directivă privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD).
-
Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
Deloitte România și Reff & Asociații | Deloitte Legal au asistat Nokian Tyres în obținerea unui ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană, pentru construirea primei fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 din lume, situată în Oradea. Această investiție de 650 de milioane de euro va permite producerea a aproximativ 6 milioane de anvelope pe an și va genera 500 de locuri de muncă directe.
-
România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
Recenta adoptare a Ordonanței de urgență 70/2024 a adus în prim-plan decontul precompletat RO e-TVA, generând un val de reacții în spațiul public. Această măsură, menită să eficientizeze gestionarea operațiunilor de TVA, a fost reglementată inițial prin OUG 116/2023, care stabilea cadrul pentru implementarea mai multor sisteme informatice strategice, inclusiv RO e-TVA. Scopul principal al RO e-TVA este precompletarea informațiilor privind operațiunile impozabile în deconturile de TVA, disponibile pentru agenții economici prin Spațiul Privat Virtual (SPV).
-
Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
Hidroelectrica a atribuit contractul pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru, una dintre cele mai importante investiții în infrastructura energetică din România. Contractul, evaluat inițial la 188,7 milioane euro fără TVA, a fost adjudecat de asocierea formată din Electromontaj, Koncar – Engineering Co. Ltd. for Production and Services și Butan Grup pentru suma de 188,4 milioane euro fără TVA.
-
Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?
Integrarea principiilor economiei circulare în afaceri este încă într-un stadiu incipient la nivel global, conform studiului „Circularity Gap 2024” realizat de Deloitte și Circle Economy Foundation, care indică faptul că doar 7,2% din materiile utilizate în producție sunt refolosite. În contextul presiunii crescute a modelului economic liniar asupra resurselor și ecosistemelor naturale, trecerea către economia circulară devine esențială.
-
Hidroelectrica inaugurează Microcentrala Poiana Ruscă
Hidroelectrica a inaugurat pe 26 iunie 2024 Microcentrala Poiana Ruscă, marcând finalizarea primului său proiect de investiție cu finanțare externă. La eveniment au participat autoritățile locale și partenerii implicați în proiect. Ianăș Rădoi, COO, și Radu Constantin, CAO, au reprezentat Hidroelectrica, alături de membrii echipei care au gestionat finanțarea și implementarea proiectului, printre care Emil Crișan și Manuela Horvath.
-
Studiu EY: politici și controverse fiscale - ce ar trebui să aibă în vedere companiile în acest an?
Studiul global anual EY - Tax and Policy Controversy Outlook arată că reformele fiscale globale devin tot mai interconectate, obligând companiile să ia măsuri urgente. Se anticipează un sistem fiscal internațional mai stabil, pe măsură ce guvernele își coordonează politicile mai strâns. Pilonul II BEPS, care impune o rată minimă de impozitare de 15% pentru marile entități multinaționale, este implementat în tot mai multe jurisdicții, ceea ce sporește nevoia de siguranță fiscală.
-
Studiu EY: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie
Potrivit ediției 2024 a studiului anual EY European Attractiveness Survey, investițiile străine directe (ISD) în Europa au cunoscut o scădere cu 4% în 2023 față de anul anterior și cu 11% în comparație cu nivelul din 2019, anterior pandemiei COVID-19.
-
Studiu Deloitte: Majoritatea liderilor de business din Romania considera ca PNRR va contribui la competitivitatea economiei locale in urmatorii cinci an
Studiul realizat de Deloitte în 9 state membre UE, inclusiv România, arată că trei sferturi dintre liderii de afaceri din țară (75%) cred că reformele și investițiile efectuate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor stimula competitivitatea economiei locale în următorii cinci ani. Aceste reforme sunt percepute ca fiind esențiale pentru ajutarea afacerilor locale să treacă la modele operaționale mai eficiente și mai durabile.